Horvat i Vuglek: Glas građana Brestja ne smije se ignorirati

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 24.4.2019. 8:58:54
Horvat i Vuglek: Glas građana Brestja ne smije se ignorirati

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

Predsjednik i član Mjesnog odbora Staro Brestje, Stjepan Horvat i Stjepan Vuglek nadaju se ispunjenju najveće želje njihovih sumještana - asfaltiranju Brestovečke.



Svima je dobro znan u Stao Brestju slučaj Brestovečka, jer o tome tamošnji mještani u zadnje vrijeme dižu glas. Stoga su nas predstavnici Starog Brestja pozvali na razgovor.


"Građani Starog Brestja, ali ne samo oni, nego i mnogi drugi koji koriste Brestovečku ulicu kao dio svog itinerera već su na kraju živaca, ali vjerujemo da ćemo još malo istrpiti, jer na pomolu je konačno preasfaltiravanje te naše prometne žile kucavice", rekao nam je odmah na početku Stjepan Horvat, predsjednik Vijeća m.o. Staro Brestje, kad smo se uoči Uskrsa zajedno s članom Vijeća Stjepanom Vuglekom našli u dograđenom društvenom domu u kojem je u tijeku dogradnja i uređenje vanjskog okolnog prostora. 


Horvat i Vuglek željeli su upoznati javnost kako Vijeće m.o. Staro Brestje već dulje vrijeme traži brže reagiranje po pitanju Brestovečke, ali to je sve što je u njihovoj moći. "Ma jasno je nama, ali i mnogim građanima ovog naselja s više od od 7 tisuća stanovnika da se prvo trebala riješiti komunalna infrastruktura, pa tek potom ide asfaltiranje, no ljudi, čini mi se s pravom negoduju zbog toga što sve to traje pre dugo i mišljenja sam da se boljom koordinacijom u Gradu cijeli taj proces mogao skratiti", uvjerava nas Vuglek. 


Staro Brestje dobilo je sve potrebne komunalne priključke sedamdesetih i  osamdesetih godina. U međuvremenu od tada do danas naselje je višekratno naraslo, nastali su mnogi novi komunalni, što legalni, što ilegalni priključci, te je kapacitiranost, ali i dotrajalost stare komunalne infrastrukture uvjetovalo zamjenu novom.


 Stoga je Vodoopskrba i odvodnja tijekom ljeta i početkom jeseni 2016. izvodila radove rekonstrukcije glavnog voda kanalizacije duž Brestovečke ulice u Starom Brestju, od Ul. Miroslava Kraljevića – sjever, s prespojem kanalizacija sporednih ulica i priključaka objekata, iza čega je izvršena sanacija prekopa na kolniku i dijelovima nogostupa, putem ugovorenog izvođača radova investitora Vodoopskrbe i odvodnje, a s čime građani baš nisu bili sretni.


Tijekom ljeta 2017. godine izvođeni su obimni radovi rekonstrukcija plinovoda po programu i investicija Gradske plinare Zagreb i izvedbi novih priključaka u Starom Brestju (12 ulica, više od 3.660m i priključci).


U prvoj polovici 2018. na dijelu Brestovečke ulice sjeverno od ulice Josipa Račića, u duljini cca 332 m, izvodili su se radovi investitora Vodoopskrba i odvodnje (i u dijelu pokrajnjih ulica) na rekonstrukciji vodoopskrbnog cjevovoda, a u drugom polovici 2018, bili su predviđeni i radovi u Brestovečkoj ulici južno od ulice Josipa Račića (i u dijelu sporednih ulica), što je većinom dočekano u ovo proljeće.


Direktor Vodovoda Marijan Galijot obećao je da radovi započinju početkom svibnja i trebalo bi sve biti završeno do kraja srpnja. Nakon toga plan je  preasfaltirati Brestovečku što će koštati oko 3 milijuna kuna, a radovi bi trebali završiti do kraja ljeta. Ovog ljeta 2019.


"Mi smo i ranije intervenirali da se barem malo pokrpaju najuništeniji dijelovi Brestovečke, evo upravo tu oko društvenog doma, ali i na nekim drugim mjestima, i nadamo se da će ipak ovo obećanje koje je dano na sastanku u Gradu 28. ožujka ove godine, a na kojem je, prema zapisniku koji posjedujem, bilo prisutno pola "gradske vlade" na čelu sa zamjenicom gradonačelnika Oliverom Majić, te cjelokupnim vodstvom Sesveta, obećano da se nakon radova Vodovoda konačno Brestovečka preasfaltira", zaključuje Horvat, dodajući kako se nada da će sve biti prema planu, jer glas građana Brestja ne smije se ignorirati.


Dakle, jedino što preostaje građanima Brestja još malo strpljenja i nade da će nakon novog prekapanja radovi preasfaltiravanja biti realizirani kako je dogovoreno, a obzirom da su vodovodni radovi u "donjoj" Brestovečkoj uvjetovani radovima na glavnom vodu u Zagrebačkoj u što će Vodovod uložiti 10 - 11 milijuna kuna, radove će na tom dijelu osjetiti i svi koji prometuju Zagrebačkom, no po završetku će cijeli taj dio isto tako, uvjeravaju nadležni, biti preasfaltiran.


Vezane vijesti
Ažurirano: 7.4.2024. 17:22:56

Create Account