Hrvatska žena - Sesvete na 16. hodočašću Majci Božjoj od Krasna

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 17.9.2019. 9:10:31
Hrvatska žena - Sesvete na 16. hodočašću Majci Božjoj od Krasna

Foto: Hrvatska žena Sesvete

Članice sesvetskog ogranka Hrvatske žene sudjelovale su u nedjelju na 16. hodočašću Majci Božjoj u Krasno.



Na 16.zavjetnom i molitvenom hodočašću Majci Božjoj u Krasno i 3.duhovnu obnovu sv. Josipu u Dubovcu - Karlovac u nedjelju 15.9.2019. bile su članice Udruge "Hrvatska žena" Zagreb Sesvete.


Sveta misa bila je u  mjestu Krasnom u crkvi sv. Antuna Padovanskog, a predvodio je vlč. Stipe Zeba, čuvar Svetišta MB od Krasna. 


"Podsjetile smo svetište, gdje smo po prekrasnom sunčanm vremenu krenule na križni put, te u kapelici prinjele zavjetni dar i molitvu i prošnje našoj MB od Krasna. Tijelo smo okrijepili na zajedničkom ručku u hotelu Degenija" rekla nam je predsednica sesvetskog ogranka Mira Halapa..

Svetište MB od Krasna nalazi se u parku prirode Sjeverni Velebit na nadmorskoj visini 714 metara. Pod imenom Krasno spominje se prvi puta 1275.g. Bilo je poharano u dotursko vrijeme tako da je 1790.g.izgrađena kapelica i proštenište kakvo je i danas.


"U šumi Krasnarskoj, kazuje davna legenda i pobožna priča, pastiri pasli svoja stada. Na jednom panju ugledaše prekrasan cvijet,a u cvijetu lik Majke Božje. Pastiri otrgoše cvijet i donesu ga Krasnarsko polje, ali cvijet nestade, dok ga pastiri opet ne nađu na istom panju u šumi. To se čudo ponovilo nekoliko puta, te narod vidjevši te događaje, sagradio kapelicu u čast Majci Božjoj"


Proštenište posjeti godišnje oko sto tisuća hodočasnika, izletnika i planinara.


"Bili smo i u sirani "Runolist" po čuveni sir škripavac i ostale delicije rakiju od poznatih trava s Velebita te nabožne suvenire. Na povratku smo bili na duhovnoj obnovi i večernjoj misi u Nacionalnom svetištu sv. Josipa na Dubovcu u Karlovcu. Bila nam je čast što smo svojim prisustvom na večernjoj misi 45.obljetnicu proglašenja Svetišta", nastavila je Halapa priču s hodočašća dodavši kako je Hrvatski sabor je 10.lipnja 1687.g.proglasio sv.Josipa za posebnog zaštitnika kraljevine Hrvatske u Državnom saboru. Hodočasnici i vjernici ga štuju 10.lipnja, a svake godine je sve više hodočasnika.


"Nakon mise i druženja sa župljanima pozdravile smo se s mon. Josipom Senteom ml. te zahvalile na lijepom dočeku i druženju. S pozdravnom vidimo se dogodine", zaključila je Mira Halapa kratki izvještaj s ovogodišnjeg velebitskog hodočašća.

 


Vezane vijesti
Ažurirano: 26.11.2023. 15:34:44

Create Account