HTV na mjestu eko zločina u sopničkoj šumi

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 19.9.2020. 8:11:45
HTV na mjestu eko zločina u sopničkoj šumi

Foto: ZIPS

Nakon sječe znatnije količine velikih hrastova lužnjaka u park šumi u Sesvetskoj Sopnici, HTV-ova ekipa snimila mjesto "eko zločina".



Nakon što je čudna ekipa s još čudnijim, navodno legalnim papirima državnih institucija porušila dio šume u Sesvetskoj Sopnici, koja bi prema urbanističkim planovima trebala biti park šuma, ogorčeni građani pozvali su medije u pomoć. Odazvao se HTV, odnosno ekipa koju je vodio iskusni novinar Mladen Iličković, voditelj Eko zone na nacionalnoj televiziji. 


Izjavu je dao tajnik udruge Zelene i plave Sesvete Marijo Spajić. "Ma rekao sam u kameru sve ono što većina građana ovog područja sigurno zna, genezu ovog nedjela o čemu sve i vi pisali, a koja očito pokazuje spregu te rušilačko-drvne mafije i pojedinaca u državnim institucijama koji bi trebali štititi naše šume, a ne ih ovako naprosto na pladnju isporučivati ovim eko zločincima", kazao nam je Spajić dodajući kako je deforestacija sopničke šume koja je u svim planovima navedena kao park šuma u kojoj je dozvoljeno ukloniti jedino bolesno drvo.


"Ma kakvo bolesno drvo, imamo foto dokaze da su porušeni najbolji primjerci hrastova lužnjaka, kralja naših nizinskih šuma. To je zdravo, visokovrijedno drvo za drvnu industriju, a nikakva sanitarna sječa ili sječa zbog izmišljenog dalekovoda. Iskreno se nadam da će se organi gonjenja zainteresirati za ovaj slučaj i otkriti tko je to u određenim državnim institucijama na platnom spisku šumarske mafije", zaključuje Spajić.


A šuma je nakon rušenja ostavljena u stanju elementarne nepogode. U pravilnom gospodarenju šumama postoje propisi kako se nakon rušenja stabala ostavlja šuma iza sebe. Sigurno ne ovako da su grane raštrkane na sve strane, a poneke su ostale i visjeti u krošnjama susjednih stabala. 


Kada institucije ne rade svoj posao, preostaje jedino građanska inicijativa u traženju zaštite u ovom slučaju za prostor sopničke šume koja, na žalost, nije jedina ugrožena sesvetska šuma.


Vezane vijesti
Ažurirano: 20.4.2024. 19:37:09

Create Account