Izlegalna kanalizacija u Starom Brestju ispušta se u potok tik do škole i vrtića

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 1.6.2018. 10:56:31
Izlegalna kanalizacija u Starom Brestju ispušta se u potok tik do škole i vrtića

Foto: sesvete danas, Borko Samec

U Starom Brestju više od 800 privatnih kuća i zgrada nema legalnu kanalizaciju, nego su izgradili vlastitu, ilegalnu koja se izljeva u potok .


U Starom Brestju, jednom od najvećih sesvetskih naselja s oko 8500 stanovnika, oko 800 zgrada, što privatnih kuća, što zgrada s višestambenim jedinicama umjesto na legalnu, priključeno je na vlastitu, ilegalnu kanalizaciju. Naravno, riječ je o nepropisno izvedenoj kanalizaciji napravljenoj od kuće do kuće, te s krajnjim izljevom u potok Čučerska reka. 


O tome je bilo riječi i na posljednjoj sjednici Vijeća g.č. Sesvete kad je to pitanje potegnuo vijećnik Boris Matoic koji nije iz tog mjesnog odbora, no rekao je da ga je više mještana uputilo u taj problem i poslao nam fotografiju izljeva kanalizacije u potok. 


Prilikom dolaska u Staro Brestje javili smo se Antunu Bošnjakoviću, vijećniku Vijeća g.č. Sesvete, mještaninu Starog Brestja koji je i najupućeniji u taj problem. Proveo nas je spornim dijelom naselja te pokazao izljev kanalizacije u potok, kao i malo niže školu, vrtić, sportske terene i šetnicu uz smrdljivi potok pun otpadnih voda. 


„Ma vidite, devedesetih godina kad je počelo masovno doseljavanje na ove prostore, ljudi su gradili, a kanalizacije tu nije bilo. Morali su napraviti septičke jame, što gotovo svi imaju, međutim one nisu, kako bi trebalo biti potpuno zatvorene, nego imaju izljev. Kako su prvi gradili od potoka prema bregu, tako su spajali cijevi u potok, jedni su se  prikapčali na druge, čak je cijev povučena preko jedne privatne livade na kojoj je kasnije izgrađena kuća, pa je kanalizaciona cijev sada ispod te kuće. Često se kanalizacija i zaštopa, pa se stvore problemi“, kazuje nam Bošnjaković dodajući da već dugo vremena u gradskim službama postoji inicijativa za izgradnju kanalizacije u onom dijelu gdje nije izgrađena.


Prije nekoliko godina u Starom Brestju je izgrađena kanalizaciona mreža, ali ne i na ovom dijelu postojeće ilegalne kanalizacije. A  to je područje terenski nešto niže od novoizgrađene, tako da se nisu mogli spojiti na novu. 


„Tu je sad problem, jer ima nekoliko neriješenih imovinsko pravnih odnosa, neki ne žele dopustiti prolaz kanalizacije preko njihovog zemljišta, do nekih se vlasnika ne može niti doći pa idejni projekt kanalizacije za taj sporni dio koji je davno već napravljen, zacijelo više ne vrijedi i sada postoji inicijativa za rješenje problema drugom trasom“, dodaje vijećnik Bošnjaković ističući da se već niz godina zalaže za rješavanje tog problema, no za sada nema većih pomaka. 


„To je prioritetni problem za rješavanje u Starom Brestju, jer ne možemo dozvoliti eventualno širenje kakve bolesti zbog izljeva kanalizacije u potok uz koji žive, igraju se, školuju, prolaze stotine djece, učenika i mladih“, zaključuje Antun Bošnjaković.


Vezane vijesti
Ažurirano: 12.4.2024. 14:25:04

Create Account