Japanska škola u posjetu Gimnaziji Sesvete

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 23.3.2019. 8:56:53
Japanska škola u posjetu Gimnaziji Sesvete

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

Jedna od najskupljih privatnih japanskih škola, Kinjo Gakuin iz Nagoye došla je u posjet Gimnaziji Sesvete.



Učenici, profesori i predstavnici vrlo ugledne japanske privatne katoličke škole sletili su u četvrtak u zagrebačku zračnu luku gdje su ih dočekali njihovi domaćini.  I kako je to proteklo?


"Ma kliknuli su na prvu, nemate tu šta, danas mladi vrlo brzo uspostave kontakt, pa je u tom smislu zavladalo oduševljenje obiju strana", s osmijehom na licu priča nam ravnatelj Slavko Ivanković. Nakon upoznavanja gosti su krenuli na odmor, a domaćini na posljednje pripreme pred sve programe koje su im ponudili tijekom petka, kad su gosti, bolje rečeno gošće, jer radi se o djevojačkoj školskoj grupi, ustvari o njihovom pjevačkom zboru koji je u auli naše škole pokazao svu raskoš pjevanja usuglašenosti, suradnje i izvrsnih pokreta. Doista su te djevojke zadivile svoje domaćine, no i zbor naše gimnazije imao je što za pokazati, a što su svi nazočni kako i gošćama, tako i našem zboru udijelili prave ovacije.


Po završetku ovog glazbenog upoznavanja, a što je, kako doznajemo i osnova programa škole iz Nagoye, domaćini su upriličili obilazak škole i upoznavanje učenica iz Japana koje su, kako to i priliči bile odjevene u uniforme svoje škole što je činilo doista prekrasnu sliku, s nekim nastavnim programima Gimnazije Sesvete.


Posjetili su kabinet fizike gdje su se uplašili visokog napona visokofrekventne struje, čuni osnove o Tesli, nazočili vježbi dramskog odgoja, a zanimljivo im je bilo i u školskoj knjižnici gdje su interaktivno zajedno naši gimnazijalci i učenice iz Gakuina učili i pisali glagoljicu, pa onda japansko pismo. 


Naravno da su posjetili i sportsku dvoranu, zatim vrlo važan dio škole - kantinu, i neke druge prostore i gotovo svugdje su izrazili oduševljenje, posebice u u informatičkoj učionici gdje je djevojkama prezentiran rad jednog robota - pauka.


Navečer domaćini i gosti nazočili su u sesvetskom pastoralnom centru zajedno s mnogobrojnim vjernicima križnom putu, te misi. Tijekom obreda križnog puta zajedno su pjevali i gimnazijski zbor i djevojački zbor gošći. 


"Svrha ovoga međunarodnoga susreta je glazba, promocija srednjoškolskih pjevačkih zborova te upoznavanje različitih kultura i običaja. Razmjenjujući znanja, iskustva i prijateljstva, učenici i nastavnici obiju škola moći će uz međusobno uvažavanje doživjeti što znači biti građanin svijeta", s puno zadovoljstva u svojim riječima rekao nam je ravnatelj Ivanković. 


Kad je već ovdje riječ o susretu kultura, svakako je na domaćine i goste pozitivno djelovao i dolazak ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek na večernji obred koji je predvodio sesvetski župnik preč. Mario Migles. 


Ministrica je nakon obreda porazgovarala s Radoslavom Dumančićem, predstavnikom udruge Zelene i plave Sesvete, no o tome nekom drugom prigodom.


U subotu gosti će razgledati Zagreb da bi navečer zajedno u kinu Europa izveli koncert, što će zacijelo popratiti i mnogi Zagrepčani. 


Vezane vijesti
Ažurirano: 10.3.2024. 16:09:52

Create Account