Jesen u Planini: Jesen ljepotu ima kad šumu kistom prošara

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 7.10.2017. 0:03:18
Početak: 08.10.2017. 14:00
Jesen u Planini:   Jesen ljepotu ima kad šumu kistom prošara

Foto: Planinska družina

Udruga Planinska družina u nedjelju 8. listopada 2017. organizira šestu po redu manifestaciju Jesen u Planini, a ovogodišnja tema je – svatovski običaji sesvetskog prigorja. Održava se uz potok Vukov dol u istočnom dijelu Parka prirode Medvednica, Planina Gornja, Grad Zagreb. 


Manifestacija započinje u 14.00 otvaranjem izložbe „Zakaj Prigorci voziju Ladice?“ koja je nastala u suradnji s Parkom prirode Medvednica i Muzejom Prigorja. Izložba prikazuje tradicionalnu prigorsku svadbu sa svim običajima i ritualima te se kroz cijelu izložbu provlači usporedba s današnjom svadbom. Gost manifestacije je KUD Kašina koji će plesom i pjesmom dodatno predstaviti kulturnu baštinu sesvetskog prigorja. 

Za goste/posjetitelje Jeseni u Planini članovi udruge i stanovnici Planine pripremit će domaće tradicionalne specijalitete kao za svadbenu svečanost: goveđi gulaš s otvorene vatre, domaći kukuruzni, pšenični i raženi kruh pečen u krušnoj peći, tenka gibanica, debela gibanica od maka i oraha, zlevanka kukuruzna, štrudlin od jabuka, sitni kolači od putra, vino i mošt.

Jesen u Planini je jednodnevna kulturna manifestacija koja se održava od 2011. godine, druge nedjelje u listopadu, na potoku Vukov dol, gdje se nalazi 7 vodenicam od kojih je Planinska družina obnovila njih tri. Cilj manifestacije je očuvanje i njegovanje izvornih običaja i kulturnog naslijeđa sesvetskog prigorja. Posebno se odaje počast izgubljenoj mlinarskoj tradiciji i ostalim starim običajima i zanatima koji su ostavili trag u Planini.

Udruga Planinska družina bavi se očuvanjem povijesno-kulturnih i prirodnih znamenitosti prigorskog kraja. Svojim djelovanjem želimo osvijestiti i potaknuti potrebu za revitalizacijom i očuvanjem potoka Vukov dol. 

Predsjednica udruge Planinska družina

Marina Blažek 


Vezane vijesti
Ažurirano: 4.2.2024. 11:44:08

Create Account