Jesen u Planini, Zakaj Prigorci voziju ladice?

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 9.10.2017. 8:56:45
Jesen u Planini, Zakaj Prigorci voziju ladice?

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

Manifestacija Jesen u Planini na potoku Vukov dol u Planini Gornjoj ove je godine ponudila i izvrsnu etno izložbu Zakaj Prigorci voziju ladice.


Udruga Planinska družina za očuvanje krajolika Gornje Planine i ove je godine ponudila manifestaciju Jesen u Planini koju organiziraju već nekoliko godina, a započela je prije nekoliko godina uređenjem pojedinih vodenica na potoku Vukov dol.


Članovi udruge, većinom mještani Planine Gornje, odlučili su svojedobno urediti mlinove na potoku, kojih je nekada bilo i dvadesetak. Do danas su uredili i spasili od potpunog propadanja pet mlinova. U planu je obnoviti još postojeća dva – tri. 


Nakon obnove pokrenuli su manifestaciju Jesen u Planini kojom žele promovirati svoj kraj, negdašnji način života u njemu, te čist i zdrav okoliš. Upravo zbog te ekološke note ove jesenske manifestacije, pokrenuli su i proljetnu Festival visibaba, kao jedinstveni takav projekt u Hrvatskoj, o kojem smo svojedobno i pisali.


Ove je godine manifestacija Jesen u Planini obogaćena vrlo zanimljivom izložbom. "Željeli smo pokazati kako se nekad živjelo na ovim prostorima, pa smo u suradnji s Parkom prirode Medvednica i Muzejem Prigorja iz Sesveta priredili ovu izložbu koju su svojim dolaskom začinili kašinski folkloraši", kazao nam je Njegoslav Blažek, organizator manifestacije i predsjednik udruge Planinska družina. 


Mnogim posjetiteljima, izletnicima su tako ponudili domače kolače koje su spekle dijekle iz udruge, domačega mošta i sakojake druge kaplice, a posebno su se prsti lizali od domačega gulaša iz velikoga kotla. 


A pravi domaći odnosno domači tanec prikazali su članovi KUD-a Kašina teri su tancem, popijevkom i mužikom prikazali kako se nekada doista plesalo na ovim našim prostorima, jer uglavnom se danas folklor izvodi na pozornicama, eventualno na asfaltu ili betonu. No Kašinčani su pokazali kak je to bilo negda na tancati zemlji, tak da je se blato z škornji frcalo vu zrak. 


Posebnu draž i značaj manifestacije dala je izložba Zakaj Prigorci voziju ladice, a koja progovara i svadbenim običajima ovoga kraja. Riječ je o izložbi koja je nastala suradnjom Parka prirode Medvednica i Muzeja Prigorja iz Sesveta, a koja je premijerno početkom ljeta bila postavljena na Medvedgradu. 


Izložbu je na manifestaciji uz najuređeniju vodenicu Igrcov melin postavila njena autorica, mlada Eva Hursa kroatologinja i povjesničarka koja je u Parku prirode Medvednica bila na stručnom usavršavanju. "Dobila sam zadatak napraviti izložbu na Medvedgradu, otišla sam u sesvetski muzej i dobila na uvid opsežnu građu. Mnogo sam čitala i proučavala svadbene običaje ovoga kraja. Ostala sam zapanjena spoznajom da ja u današnje vrijeme još kao mlada cura, a u ono vrijeme već stara dijekla, moram mužu kojeg su mi odabrali i pri tom u novi dom dovesti svoj mladenački ormar odnosno ladice skupa sa svojom odjećom, rubljem i drugim potrebnim predmetima. Tako je nastala ova izložba za koju vidim da ovdje, baš kao i na Medvedgradu vlada veliko zanimanje. Izložba je koncipirana kao putujuća, pa očekujem da će skoro posjetiti i druge prostore", kazala nam je Eva.


 I doista, uz prostor Igrcovog mlina mnoštvo se jako dobro zabavljalo, baš kao i mnogobrojni psi koju su zajedno sa svojim gazdama uživali u prekrasnoj planinskoj prirodi.


Vezane vijesti
Ažurirano: 4.2.2024. 11:44:08

Create Account