Jozo Radoš: Nedostaje nam čiste energije i želje za promjenom takvog stanja

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 19.7.2018. 9:32:43
Jozo Radoš: Nedostaje nam čiste energije i želje za promjenom takvog stanja

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

Europarlamentarac Jozo Radoš, naš sugrađanin, održao je protekle subote, u sjeni nogometne euforije, predavanje o energetskoj budućnosti EU i Hrvatske kao njenog dijela.



Odmah dogovorismo da će članak o tome izaći tek nakon stišavanja euforije, jer sve drugo bilo bi bespredmetno. Predavanje je održano u konferencijskoj dvorani restorana Galus u Sesvetama. 


Jozo Radoš izložio je nazočnima pregled trenutačnog stanja i korištenja energije na cjelokupnom EU prostoru i potom hrvatskom. Na oba prostora situacija  s korištenjem energije je identična, najviše ju koristi promet, potom kućanstva, industrija itd.  Ono u čemu se razlikujemo, jest proizvodnja „čiste” energije. Riječ je o obnovljivim izvorima. 


I dok Europa snažno ulaže u obnovljive izvore energije, mi smo tu poprilično loši. Izgrađeno je nešto vjetroelektrana, tek nešto malo uglavnom manjih privatnih fotonaponskih elektrana, a velika većina hidroelektrana su naslijeđene iz prethodnog državno – društvenog sustava. 


Radoš je za to okrivio sve dosadašnje Vlade RH. Posebno je također apostrofirao Vladu koja je propustila 2014. godine donijeti propis o obveznom umješavanju biodizela dobivenog od uljane repice u dizelsko gorivo što se čini svugdje u Europi, pa su jedine četiri naše mini-rafinerije koje su proizvodile do tada subvencionirani bio-dizel jednostavno propale, a repičino ulje se sada izvozi u Italiju gdje se radi bio-dizel. 


Kad je riječ o prometu ti je situacija kod nas gotovo ravna nuli, jer električnih automobila gotovo i nema, krajem prošle godine bilo ih je registrirano nešto više od dvije stotine u cijeloj državi, tako da ne možemo govoriti i bilo kojem postotku prometa neutralnog utjecaja na emisiju stakleničkih plinova. 


Razvoj čistog prometa u budućnosti zahtijevat će i proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, jer badava električna vozila ako ćemo za njih struju proizvoditi iz ugljena ili nafte. To je veliki problem ne samo kod nas, tako da implementacija čistog prometa neutralnog na okoliš unatoč mnogim planovima neće biti baš tako brza.


Što se tiče Sesveta, nazočni profesori s Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu, Bojan Baretić i  Mladen Jošić koji su osmislili cijeli projekt urbanističke preobrazbe Sesveta ponajviše na prostoru bivšeg Sljemena, a za što je Europa već odobrila preliminarna sredstva u visini od 11 milijuna kuna za izradu projekta Progireg, u okviru velikog europskog programa Obzor 2020, također su iznijeli svoja stajališta o problemu energetike.


Tako je prof. Mladen Jošić iznio intenciju gradnje pasivnih građevina odnosno minimum niskoenergetskih koji bi s ugrađenim fotonaponskim panelima i sami proizvodili električnu energiju za samodostatnu potrošnju. Uz to za funkcionalno grijanje i hlađenje tih budućih građevina ugradit će se najsuvremenija tehnologija dizalica topline što je većini naših sugrađana još uvijek nepoznat pojam, a riječ je o tehnologiji koja iskorištava toplinsku energiju tla ili vode. 


Dakle pri projektiranju budućeg sesvetskog novog grada uključit će se sva najsuvremenija tehnologija očuvanja energije i neutralnost prema količini CO2. 


Predavanje Joze Radoša u Sesvetama organizirala je udruga Zelene i plave Sesvete, a uvodničar na predavanju je bio njen predsjednik Ante Damjanović.



Vezane vijesti
Ažurirano: 20.4.2024. 19:37:09

Create Account