Kongres LE:NOTRE u Zagrebu djelomično se odvija i u Sesvetama

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 10.4.2019. 17:56:19
Kongres LE:NOTRE u Zagrebu djelomično se odvija i u Sesvetama

Foto: Plakat

LE:NOTRE je jednogodišnje događanje LE:NOTRE INSTITUTA. Ove godine održava se u Zagrebu pod nazivom "Learning Landscapes" u organizaciji Studija za krajobraznu arhitekturu, Zavod za ukrasno bilje, Krajobraznu arhitekturu i Vrtnu umjetnost Agronomskog fakulteta, Sveučilišta u Zagrebu.



Le:Notre forum 2019 održava se u Zagrebu od 9.4. – 13.4.2019. god. pod nazivom ”Learning Landscapes – Zagreb Futurescapes”. Ovaj Forum organizira Le:Notre Institut u suradnji s Agronomskim fakultetom – Studij krajobrazna arhitektura.


Le-notre-2019-okLe:Notre Landscape forum je interdisciplinarni međunarodni skup koji se jednom godišnje održava u zemljama Europe te okuplja stručnjake iz područja krajobrazne arhitekture i srodnih struka poput arhitekture, urbanizma, šumarstva, agronomije. Do sada, Le:Notre forum održao se gradovima: Antalya, Turska (2012); Rim, Italija (2013); Sarajevo, BIH (2014); Bukurešt, Rumunjska (2015); Pafos, Cipar (2016); Munich, Njemačka (2017); i Gozo, Malta (2018). Skup se održava u trajanju od 6 dana te se odvija prema programu koji okuplja stručna predavanja, radionice, okrugli stol, terenski rad, izložbu radova i studentski natječaj.


U sklopu spomenutog događanja većina sudionika foruma, a to su profesori, krajobrazni arhitekti i studenti navedenih područja agrikulture, ekskurzijskom šetnjom od Gimnazije Sesvete do Novog Jelkovca bit će upoznati s projektom Zelene i plave Sesvete, te u izravnoj interakciji doživjeti dio Sesveta od Gimnazije do Novog Jelkovca. Mnogi će svoje doživljaje kasnije prenijeti na radionicama foruma Le:Notre čime će idejno dati značajan doprinos razvoju projekta Zelene i plave Sesvete.  


Šetnja će započeti kod Gimnazije u 8 sati ujutro, a slobodno se mogu pridružiti svi građani ako će u to vrijeme biti slobodni.


Spomenimo i da je jedna od glavnih tema foruma u Zagrebu upravo rijeka Sava, a jedna od glavnih ideja je okomito spajanje zelenog dijela Sesveta (Prigorje), prema plavom dijelu (Sava). Iako sama granica naše gradske četvrti ne dopire do naše "glavne"rijeke, moguće je da će se preoblikovanjem Sesveta u sklopu europskog projekta Progireg kao dijela ideje ZIPS-a puno toga iz sadašnjeg glavnog smjera istok - zapad, preusmjeriti na tangentu sjever - jug. Stoga bi upravo ideje mladih, ali već i etabliranih stručnjaka s ovog foruma mogle biti itekako uporabljive za buduća rješenja ovog našeg životnog prostora.




Vezane vijesti
Ažurirano: 10.2.2023. 9:32:15

Create Account