Konjički maraton "Oluje" prošao kroz Sesvete

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 7.8.2019. 8:57:57
Konjički maraton "Oluje" prošao kroz Sesvete

Foto: Sesvete danas, Borko Samec i udruga arapskih konja fb

Na Dan pobjede, Dan domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja u ponedjeljak rano ujutro je u Popovači, u spomen žrtvama Domovinskog rata, započeo 23. konjanički maraton arapskih konja, a stižu na Trg Bana Jelačića.



Članovi Udruge uzgajivča arapskih konja Moslavine iz Volodera već 23. godinu za redom organiziraju povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti konjički maraton. Jednom su u petnaest dana prošli Knin sve do Dubrovnika, a ove godine odlučili su rutom obuhvatiti i glavni grad, a na tom su putu u utorak, 6. i srijedu 7. kolovoza u jutarnjim satima prošli i kroz područje Sesveta.


"Pod sloganom Tradicija prošlosti, potreba budućnosti već 23. godinu za redom održavamo ovaj maraton u čast naših branitelja koji su život i zdravlje dali za našu domovinu", govori nam predsjednik udruge Željko Petters na klupi terase planinarskog doma Vugrovec u utorak predvečer gdje je karavana zastala i prenoćila. Ove su godine odabrali kako kažu, zanimljivu trasu koja je dosta brdovita do Zagreba, a u povratku ravničarska uz rijeku Savu.


Na put su iz Popovače krenuli u ponedjeljak u 5 ujutro, a noćili su u Kloštar Ivaniću. Jučer su prošli sesvetskim područjem i stigli do Planinarskog doma Vugrovec gdje su prespavali, a u srijedu, 7. kolovoza u 5 ujutro krenuli su prema Lipi, a potom će do Sljemena gdje će u lugarnici Hrvatskih šuma prenoćiti. 


Spuštanje u grad je u četvrtak, 8. kolovoza, kreće se u 5 ujutro, da bi oko podneva bili na Trgu Bana Jelačića gdje će biti organizirano druženje građana sa sudionicima maratona, a djeca će moći razgledati konje koji su vrlo pitomi.


"Da naši arapski konji vrlo su izdržljivi, no, obzirom da svakodnevno prolazimo velike udaljenosti ipak imamo četiri kastrata i dvije kobile naše najizdržljivije kobile. Pastuhe ne vodimo sa sobom, jer su oni nemirni, a na putu uvijek nam prilaze djeca", nastavlja Petters. 


Primijećujemo da konji nemaju potkove. "Da, na Trg Bana Jelačića konji ne smiju u potkovama da ne izgrebu ploče, međutim, mi ih i inače rijetko ptkivamo, radije biramo mekane rute izbjegavajući pri tom asfalt i beton", nastavlja predsjednik udruge i organizator maratona za koji su mnogi dali potporu.


Karavana se sastoji od šestoro jahača koji ustvari dio staze prohodaju sa svojim ljubimcima kako ih ne bi previše opterećivali, te logistiku obzirom da sve što im je potrebno za taj put voze sa sobom, pa je stoga sijeno i zob uvijek u kombiju, kao i putni kreveti na kojima nije u ovim toplim ljetnim noćima problem prespavati i na otvorenom. Problem predstavljaju jedino komarci, no imaju sprejeve kao i moge priručne sitnice, kao primjerice ljepilo kojim lijepe otpale đonove s gojzerica. 


Šteta jedino što se za to nije prije znalo, kako bi ih zainteresirani stanovnici Sesveta mogli usputno vidjeti ili na odmorištima im se pridružiti, kao što je to u Vugrovcu učinila i jedna mala djevojčica kojoj su mlade jahačice kluba pomogle da jednu dragu i mirnu kobilu umije i osvježi hladnom vodom.


"Uvijek ih nakon završetka dana, pred odmor mokrim krpama obrišemo kako bi im maknuli znoj i osvježili ih, jer i njima je, kao i nama vruće", govori nam mlada jahačica Matilda (ako smo dobro zapamtili ime) vrijedno sa svojom kolegicom umivajući te predivne plemenite životinje.


Nakon Zagreba maraton završava u subotu Donje Trebarjevo - Voloder, odakle će doći iz Ščitarjeva gdje je nakon Zagreba predviđeno noćenje.


Vezane vijesti
Ažurirano: 5.8.2023. 9:10:18

Create Account