Kreće procjena zemljišta produžetka Branimirove

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 4.7.2018. 12:37:32
Kreće procjena zemljišta produžetka Branimirove

Foto: Kuća ispred koje stoji potpredsjednik Vijeća g.č. Sesvete Dražen Markota prva je na redu za procjenu, pa potom i rušenje, Sesvete danas/ Borko Samec

Sutra (četvrtak, 5. srpnja) započinje proces procijene vrijednosti zemljišta na trasi sesvetskog dijela Branimirove.



Koordinator gradskih službi za izgradnju produžetka Branimirove Ante Plazonić, na jučerašnjoj sjednici Vijeća Gradske četvrti Sesvete istaknuo je da nakon što su izdane sve lokacijske dozvole, dakle za sve tri faze izgradnje produžetka Branimirove, konačno započinje proces procjene vrijednosti koji će odraditi sudski vještaci.


„To je bilo potrebno jer do sad nitko nije znao pravu vrijednost zemljišta. Sada će posao obaviti vještaci i to po trojica koje imenuju Grad Zagreb, procjenitelj i vlasnici zemljišta, te još dvojica u pričuvi”, istaknuo je Plazonić dodajući da je zatraženo od procjenitelja upotreba jedinstvene metodologije, dakle uvažavajući kategoriju zemljišta, nasad i sve ostale elemente potrebne za procjenu zemljišta, kako bi se dobila jedinstvena cijena za sva zemljišta iste kategorije (pod pretpostavkom da na trasi ima zemljišta različitih kategorija zemljišta).


„Ljudi su voljni prodati, no vrijeme će pokazati jesu li oni zadovoljni cijenom. Mi imamo osigurano 70 milijuna kuna što bi trebalo biti apsolutno dovoljno za prvu etapu, no vidjet ćemo kako će reagirati i kakva će potom biti dinamika”, nadovezao se Plazonić.


Za drugu dionicu je gotova dokumentacija. Sada je na uređivanju u Gradskom uredu za imovinsko pravne odnose i nakon obrade bit će ponovo vraćena u Sesvete gdje će po istoj metodologiji s vještacima biti odrađena procjena i potom otkupljeno zemljište.


I za treću dionicu je gotova dokumentacija, ona je sada u Sesvetama u našem katastru, geodetski potpuno uređena i usklađena, pokrenuta je procedura i nakon njenog dovršenja u Sesvetama, vraća se u nadležne gradske službe i do kraja ljeta odnosno početka rujna bit će također spremna za procjenu.


Paralelno s ovime radi se izvedbeni projekt, tako da se ne čeka da je napravi jedno, pa će se potom drugo što kao što vidimo jako odugovlači realizaciju projekta.


„Nadam se da će svi prihvatiti po vještacima određenu cijenu, jer ako krenu procesi izvlaštenja, to će nam daleko produljiti vrijeme realizacije. Stoga je potrebna suradnja i sinergija svih vas jer imate utjecaj na ljude s terena da ih uvjerite da je ovo najbolja ponuđena cijena, a po sudskom postupku i izvlaštenju mogu dobiti samo manje. Stoga čvrsto vjerujem da će prevladati razum”, obratio se na sjednici vijećnicima Plazonić. Uglavnom od rujna bit će moguće krenuti u otkup nekretnina i parcela, a najveće pitanje je hoće li biti moguće u zadnja tri mjeseca biti utrošeno svih predviđenih 70 milijuna kuna za otkup.


U svakom slučaju Plazonić smatra kako će slijedeća godina biti glavna za otkup zemljišta, kako će u narednoj godini biti otkupljen veći dio, te da bi potom godinu iza bili stvoreni svi uvjeti i za samu izgradnju, koja, kad počne bit će vrlo brzo završena, jer sama izgradnja traje višestruko kraće negoli sve ove papirnate i imovinsko pravne predradnje.


Vezane vijesti
Ažurirano: 10.4.2024. 13:08:34

Create Account