Leonardo Dokša otkrio pedeset "uhljeba" u sesvetskom muzeju

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 24.3.2017. 23:27:14
Leonardo Dokša otkrio pedeset "uhljeba" u sesvetskom muzeju

Foto: Leonardo Dokša na otvorenju izložbe, Sesvete danas, Borko Samec

Izložba Leonarda Dokše za ljubitelje umjetnosti, pekare, jednog psa i bebicu.

Malenu figuricu, veličine tridesetak centimetara umetnuo je u štrucu hljeba i stvorio "Uhljeba". Ovime je naš akademski kipar iz Kašine Leonardo Dokša metaforički reagirao na aktualna naša svakodnevna događanja groteskno predstavljajući, čini se, (pre)česta politička situiranja podobnih kadrova.

Pun je pod "uhljeba" bio u Muzeju Prigorja sinoć (petak, 24.3.) na otvorenju ove, kako reče ravnateljica muzeja Morena Želle, vjerojatno jedinstvene izložbe u svijetu s doista originalnom idejom. Umjetnici su sretni, ukoliko vide pozitivne reakcije na svoje radove, posebno su sretni ako publika pokaže zanimanje i odobravanje, no, kada profesionalci struke poput već spomenute ravnateljice Želle ili akademskog slikara Tomislava Dilbera, djelatnika muzeja voditelja galerije, ne kriju svoje oduševljenje idejom, izvedbom i prezentacijom, tada doista tu nemamo što dodati, negoli se mladom umjetniku i mladom ocu koji je na izložbu doveo i svoju bebicu u naručju njene majke, možemo jedino nakloniti do poda, pazeći pri tom da ne ozlijedimo "uhljeba".

Prigodom sinoćnjeg otvorenja nesvakidašnje izložbe pala je i jedna ideja. "U jednom sam trenutku imala osjećaj da je ovo jedna totalna antiteza spomeničkoj skulpturi, a s druge pak da je izvedivo kao spomenik. Spomenik uhljebu kao jednom društvenom fenomenu, dugotrajnom, na žalost, u našoj zajednici. No, ja bih se prva založila za projekt spomeničke skulpture uhljebu i mislim da bi Leonardo (Dokša) tebao biti autor tog spomenika", rekla je na otvorenju izložbe Morena Želle.

"Uhljebi su kao mravi, u svim porama društva, u svim institucijama i ustanovama, te ovu izložbu možemo sagledati i iz tog aspekta. Ovo je, rekao bih konceptualna vizija sadašnjeg trenutka, faktično poimanje naše okoline u kojoj u svakom kutku pronalazimo uhljeba. Dokša ne samo što je imao viziju i ideju, nego i izrazitu volju za radom, jer iza ovog djela je nevjerojatno veliki rad. Ovdje imamo pedeset figura, različitih, unikatnih i svaku je trebalo izraditi. Nadam se da će ova izložba pridonijeti zdravijoj rasudbi sadašnjeg vremena", rekao je Tomislav Dilber.

I doista, izložba će svim nazočnima zasigurno ostati upamćena za vijeke vjekova i po tome što su pažljivo morali hodati po izložbenom prostoru kako ne bi zgazili nekog "uhljeba".  Svaki viri iz jedne štruce kruha. I tamo im je, koliko smo imali prilike vidjeti, jako dobro. Jednom se vidi pola tijela, drugi izvire samo nogama i rukama, trećem se izdiže glava, a nekom "uhljebu" iz hljeba viri samo rit. Bože, kako je to stvarno.

Kao što je i stvarna činjenica da na sinoćnjem otvorenju nije bilo nikoga iz politike iz bilo koje stranke. Možda i bolje, čuli smo nakon otvorenja na domjenku uz fine kolače i kašinsko vino tasta našeg umjetnika. Da su došli, bilo koji, sigurno bi u kruhu prepoznali nekog svog, rekli su uz ironični osmijeh. Dođite, poštovani čitatelji i vi na izložbu, otvorena je do 11. tgravnja. Možda koga prepoznate?


Create Account