Manifestacija "Vratimo nadu zavičaju" održana u Zagrebu i Sesvetama

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 10.7.2018. 9:19:32
Manifestacija "Vratimo nadu zavičaju" održana u Zagrebu i Sesvetama

Foto: Sesvete danas

Pod sloganom " Vratimo nadu zavičaju " održana je dvodnevna manifestacija '' Kulturno vjerska baština Hrvata iz BiH '' u Zagrebu.



U okviru dvodnevne manifestacije Kulturno-vjerska baština Hrvata Bosne i Hercegovine, u prostorijama Hrvatske matice iseljenika organiziran je susret Hrvata BiH koji žive u Republici Hrvatskoj s hrvatskim članom Predsjedništva BiH dr. Draganom Čovićem i nadbiskupom metropolitom Vrhbosanske nadbiskupije kardinalom Vinkom Puljićem.


Susretu je, na poziv organizatora manifestacije Hrvatske matice iseljenika, Udruge bosanskih Hrvata Prsten, župe Svete Marije Anđeoske iz Sesvetske Sopnice i Zajednice Hrvata iz BiH, prisustvovao gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić.


"Svjesni smo bogate hrvatske povijesne i kulturne baštine, koja je trajno utkana u identitet Bosne i Hercegovine. Ona se ne može sakriti, ni umanjiti, jer ju svjedoči svaki pedalj ove zemlje i jer ju žive i čuvaju naši ljudi", naglasio je gradonačelnik Bandić te zahvalio kardinalu Puljiću na trudu i energiji kojom vodi naše stado kroz sve neprilike i nedaće i koji stalno vraća zalutale ovce u stado. Također zahvalio je i dr. Draganu Čoviću, koji vodi mudru politiku i pokušava ostvariti maksimum za hrvatski narod.  


Zvonko Milas, državni tajnik tom je prigodom naglasio kako njegujući bogatu kulturnu baštinu ne čuvamo samo našu prošlost od zaborava nego na tim korijenima gradimo sadašnjost i budućnost,'' ponosni budimo na ono što jesmo i čuvajmo našu baštinu i naše zajedništvo '', poručio je Milas. 


Svečano misno slavlje u župi Blažene Djevice Marije Anđeoske u Sesvetskoj Sopnici predvodio je uzoriti kardinal Vinko Puljić, vrhbosanski nadbiskup, nakon čega su nastupili brojni KUD - ovi iz svih dijelova BiH. 


Pokrovitelj manifestacije je Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, a uz hrvatskog člana Predsjedništva BiH, Dragana Čovića manifestaciji su nazočili brojni visoki uzvanici iz društvenog, političkog, kulturnog  i gospodarskog života Republike Hrvatske i BiH.


Manifestacija je organizirana s ciljem međusobnog povezivanja u Hrvatskoj i šire, upoznavanja zajedničke tradicije, kulture i nošnje, unaprjeđenja kulturnih, obrazovnih, gospodarsko-socijalnih i drugih životnih zanimanja raseljenih bosansko-hercegovačkih Hrvata, kao i pružanja potpore Hrvatima u BiH, posebno u jačanju i očuvanju nacionalnog, vjerskog i kulturnog identiteta.


Drugog dana manifestacije održan je svečani mimohod na kojem su prikazane bogate narodne nošnje iz svih krajeva BiH, a prije toga svečano misno slavlje, koje je predvodio kardinal Vinko Puljić.


Na manifestaciji su sudjelovali članovi zajednica, kulturno-umjetničkih društava, klubova, udruga i vjernici župa podrijetlom iz Bosne i Hercegovine sa sjedištem u Hrvatskoj, a pokrovitelji su Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Grad Zagreb i gradonačelnik Milan Bandić.


Vezane vijesti
Ažurirano: 17.4.2024. 10:39:18

Create Account