Matematika i vez - Izložba, predavanje i radionica

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 18.4.2018. 22:39:07
Matematika i vez - Izložba, predavanje i radionica

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

Jedno doista neobično događanje održano je u srijedu oko podneva u Narodnom sveučilištu Sesvete. Sam termin već pomalo sugerira da je bio predodređen za školarce, no i svatko drugi je mogao doći. 


Narodno sveučilište Sesvete u suradnji s muzejom Koprivnice i višom kustostosicom Marijom Mesarić prof, organizirali su gostovanje muzeja Koprivnice i predavačica i jednoj doista zanimljivoj suradnji dvaju pojmova koje čovjek ne bi odma na prvu povezao. A to su matematika i vez. No, vez itekako ima u sebi mnogo matematike. 


Izložba veza povezanog s matematikom bila je postavljena u predvorju sveučilišne dvorane, a u dvorani je Ljiljana Peretin, profesorica matematike iz OŠ Slatina održala za učenike 8. razreda iz OŠ Brestje predavanje o onom dijelu naše baštine koje se povezuje s vezom, te sve to povezala s matematikom. I nije to bilo nimalo bez veze, jer vez je tu, pokazalo se, vrlo zavezan s nekim učenicima najomraženijim, a nekima najomiljenijim predmetom u školi. 


Matematika i vez – vidiš li ti što i ja? nesvakidašnja je i neuobičajena izložba koja spaja naizgled nespojivo – matematiku i vez kao tehniku ukrašavanja platna, odnosno ručni rad – pričom o stolnjaku Katarine Cirkvenec. Cilj je ove neobične izložbe da pridonese popularizaciji matematike i narodne baštine, jer će putem zanimljivih igrica (Minecraft), animacije, edukativnih plakata, ukrašavanja stolnjaka te drugih zanimljivih predmeta i priča, približiti matematiku i vez javnosti.


Priča o stolnjaku priča je o ženskom ručnom radu, o djevojčicama koje su učile vesti od malena sa svojim mamama i bakama. Osim u obitelji, djevojčice su učile ženski ručni rad u školama kao dio nastavnog programa. Ovaj stolnjak primjer je koliko su puno muke, truda i strpljenja uložile kako bi ovladale pojedinim tehnikama ukrašavanja (primjerice pletenje, bilježenje, šupljikanje, vezenje različitim tehnikama i na različitim materijalima, krojenje, šivanje, krpanje), izradile predmet prema zadanom uzorku te razvile vještinu ukrašavanja ručnih radova, što je i dio razvoja grafomotoričkih vještina ruke. 


Priča o stolnjaku iz svijeta matematike, priča je o matematičkim pojmovima, od kvadrata preko pravilnih mnogokuta do rotacije i translacije, kojima su ovladale brojne generacije podravskih djevojčica u pučkim, učiteljskim i stručnim ženskim školama i koliko je to bilo važno za izradu ručnih radova koji su imali uporabnu vrijednost u njihovim životima. Povezanost tradicije i matematike izaziva poštovanje prema svim tim djevojčicama koje su ostajale u svojim obiteljima kao domaćice i majke i svoje znanje prenosile na buduće generacije, iako za neke matematičke pojmove možda nisu ni znale kako se nazivaju, ali su ih s velikim znanjem utkale u našu povijest i tradiciju.


Nakon što su učenici doznali mnogo toga i podravskom vezu i kakvu vezu ima s matematikom, priređena im je radionica na kojoj su mogli i sami vesti i iz prve ruke vidjeti povezanost matematike i veza. 


Vezane vijesti
Ažurirano: 8.4.2023. 11:27:20

Create Account