"Mažuranićeva" ploča nakon tri godine vraćena na svoje mjesto

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 3.7.2019. 16:45:18
"Mažuranićeva" ploča nakon tri godine vraćena na svoje mjesto

Foto: Sesvete danas

Mramorna ploča "Mažuranićeve ceste" od Kašine do Marije Bistrice skinuta za vrijeme rekonstrukcije prometnice, vraćena je na svoje mjesto.



Točnije, vraćena je njena replika i nije na isto mjesto, jer stijena na kojoj je bila zbog proširenja prometnice više ne postoji, odnosno djelomično je srušena, pa je postavljena na dio stijene koji je ostao, otprilike u visini prometnice gdje je bila i ranije. No, krenimo redom s pričom o Prigorcima i Zagorcima vrlo dragoj cesti, vrlo dragoj ploči i vrlo dragom izvoru "Mažuranićevom izvoru" gorske vode. 


Godine 1721. Hrvatski sabor je izgradio cestu od Kašine preko Laza Bistričkog do Marije Bistrice, a za vrijeme bana Ivana Mažuranića (1873. – 188.) sagrađena je nova cesta koja je djelomično pratila trasu ceste iz 18. st. Cesta koja i dan danas nosi ime bana Ivana Mažuranića otvorena je 1879. godine, kada je postavljena i spomen-ploča. Mramorna ploča bila je pričvršćena na stijenu pokraj izvora oko 2 km sjeverno od Kašine. 


No, dugogodišnja potreba za rekonstrukcijom i proširenjem prometnice konačno je dovela i do građevinskih radova koji su na najužem mjestu ceste u guduri gdje je na stijeni bila postavljena originalna ploča, podrazumijevali rušenje stijene i značajno proširenje okolnog terena na tom mjestu. Srećom, radnici ploču nisu uništili, nego su ju sami privremeno pohranili dok nije odlučeno što s njom dalje.


Tada je Vijeće Mjesnog odbora Kašina zatražilo da se ploča smjesti u muzej, a s time se složilo i Vijeće gradske četvrti. Muzej Prigorja 2016. godine preuzeo je ploču na čuvanje i pohranu. 


Prema tekstu iz Spomenara Muzeja Prigorja, tadašnji predsjednik Vijeća Mjesnog odbora Kašina, Ivan Puzak poduzeo je potrebne radnje za spas, ali i obnovu spomena na gradnju povijesne ceste.


 U vrijeme banovanja Ivana Mažuranića 1878. i 1879. godine kroz Kašinu se gradi suvremena "tvrda" cesta koja je prometno povezivala Zagorje s Posavinom. Ta cesta još dandanas ima naziv bana Ivana Mažuranića.


"Mažuranićeva" u Kašini i još jedna u Zagorju navodno su jedine dvije originalne krajputaške ploče u cijeloj Hrvatskoj. 


Fotografija originalne Mažuranićeve ploče, Muzej Prigorja:



"Na pitanje gdje je ploča, čovjek iz firme Osijek koteks, koja je bila izvođač radova na cesti, veli – mi smo to skinuli, kod nas je u skladištu, kad budemo gotovi s radovima trebalo bi ju maknuti. Došli su dečki iz Hrvatskih cesta i tako pričamo o ploči, kako bi s njom trebalo nešto napraviti i oni su rekli da su ta naša Mažuranićeva ploča i još jedna u Kumrovcu jedine dvije ostale u originalu. Ploča je bila pričvršćena na stijenu kojoj su dio morali maknuti i kad su skinuli ploču, hvala Bogu, nisu ju oštetili. Mislio sam da bi ploču negdje trebalo pohraniti, a pohrana je najbolja u muzeju, jedino na taj način smo je mogli zaštititi" uz ostalo napisao je Ivan Puzak za muzejski spomenar dodajući kako je uz spašavanje originalne ploče trebalo izraditi i njenu repliku koja bi bila postavljena na otprilike isto mjesto gdje je do početka radova bila originalna.


Kad je ploča skinuta, ljudi su pitali zašto se ne vraća natrag, tražili su i urgirali, što je dovelo do konačne izrade vjerne kopije originala koja će i nadalje na novom dijelu stijene podsjećati putnike ne njene graditelje. A mnogi će stati i na obnovljenom izvoru gdje će utažiti žeđ vodom pravog gorskog izvora. 


Vezane vijesti
Ažurirano: 6.3.2024. 13:08:20

Create Account