Ministar Butković posjetio je danas Sesvete

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 3.5.2021. 15:40:00
Ministar Butković posjetio je danas Sesvete

Foto: Sesvete danas

Ministar prometa i infrastrukture Oleg Butković sa suradnicima obišao je dopodne gradilište željezničkog stajališta Sesvetska Sopnica i kolodvor Sesvete.



Željezničko stajalište Sesvetska Sopnica u punoj je fazi izgradnje, radovi će biti završeni do listopada ove godine, a u cijeli je projekt HŽ uložio više od 24 milijuna kuna bez PDV-a.  U sklopu izgradnje stajališta bit će izgrađen pješački pothodnik ispod željezničke pruge. 


Ministar je najavio  skoro pokretanje radova izgradnje željezničkog stajališta Sesvetska Sela čiji je projekt završen. "Izgradnja željezničkih postaja i kolodvora u ingerenciji su Hrvatskih željeznica, a parkirališta pokraj željezničkih stajališta i kolodvora, kao i denivelirani željeznički prijelazi u nadležnosti su vlasnika odnosno upravitelja prometnica", rekao je ministar na konferenciji za novinare koju je održao ispred ulaza u sesvetski željeznički kolodvor.


To prastaro i vrlo istrošeno zdanje koje zaziva kompleksniju obnovu ili čak izgradnju novog kolodvora ipak neće baš tako skoro u radove. 


"Željeznički kolodvor Sesvete nalazi se na dvokolosječnom međunarodnom pravcu, a dionica između Sesveta i Dugog Sela najopterećenija je dionica u Republici Hrvatskoj. Stoga je potrebno na tom dijelu izgraditi još dva kolosjeka koji će služiti uglavnom za prigradski i krozgradski željeznički promet. Kako je kolodvor Sesvete  sastavni dio željezničkog čvora Zagreb i ne može se rješavati parcijalno, nego u sklopu cjelovitog rješenja istočnog dijela spomenutog željezničkog čvora, tako će i on biti rješavan sustavno u sklopu cijelog projekta", izjavio je Butković. 


Dodatno je naglasio da se trebaju rješavati i pitanja denivelacije, jer ovakvi prijelazi kakve imamo u Sesvetama kritične su prometne točke. U europskim fondovima ima dovoljno novaca za njihovo rješavanje, međutim, treba se u to uključiti. "Novaca ima, samo nam fali projekata koji počinju upravo na lokalnim razinama. Da je grad pripremio projekte za denivelaciju ova dva spomenuta prijelaza, već bismo u suradnji grada i HŽ-a mogli povući sredstva i krenuti u realizaciju tog bolnog sesvetskog prometnog problema", zaključio je ministar Butković preporučujući Sesvećanima da potaknu svoje gradske službe na veći i kvalitetniji angažman.


U ministrovoj pratnji bili su Davor Filipović, zastupnik u posljednjoj gradskoj skupštini i kandidat za gradonačelnika, te predsjednik HŽ infrastrukture Ivan Kršić.


Vezane vijesti
Ažurirano: 7.4.2024. 17:22:56

Create Account