Može li parkirališni kolaps na Selčini riješiti eventualna naplata parkiranja?

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 10.4.2019. 8:56:32
Može li parkirališni kolaps na Selčini riješiti eventualna naplata parkiranja?

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

Parkirališni kaos na Selčini ponajviše dolazi do izražaja u večernjim satima kad se većina stanara vrati svojim domovima i pokušava pronaći bilo koje slobodno mjesto kako bi uspio parkirati svoje vozilo.




U samim Sesvetama, osim dinamičkog prometa, postoji veliki problem tzv. prometa u mirovanju, kako često prometni stručnjaci vole reći za zaustavljena ili parkirana vozila. Osobito je taj problem izražen na području Selčine gdje su se višestambene zgrade intenzivno gradile osamdesetih i devedesetih godina, a ostavljalo se premalo prostora za parkiranje. Tada su se investitori vodili računicom, jedan stan, jedan automobil, no rastom standarda, bez obzira kako tko gleda na tu činjenicu, prosječne obitelji danas imaju dva automobila, a brojnije i više njih. 


"Nisu samo problemi u nerealno zgusnuto izgrađenim zgradama, te neizgrađenim vlasničkim parkiralištima ispod zgrada, kako se to uglavnom danas gradi, nego i u individualnoj izgradnji. Vidite, primjerice "Malu Bosnu", gdje su se gradile obiteljske kuće s tek nekoliko kvadrata dvorišnog prostora u kojima su automobili bili parkirani. Kasnije su se kuće dograđivale, gradile ograde, kupovali dodatni auti koji potom više nisu imali mjesta u dvorištu, nego na nogostupu ispred kuće", govori nam o tom problemu zamjenik predsjednik Vijeća g.č. Sesvete Dražen Markota prigodom jedne večernje šetnje Selčinom.


Ovdje na Selčini gotovo svaku večer vlada kaos. Vlasnici stanova imaju danas u prosjeku više od jednog automobila čime broj osobnih vozila prelazi broj predviđenih parkirnih mjesta. Ne treba za to optuživati vlasnike stanova, danas je takvo vrijeme, no gradske vlasti bi trebale predložiti određena rješenja. Osim vozila stanara, u tom naselju ima podosta ugostiteljskih i drugih javnih prostora gdje dolaze građani iz drugih područja svojim vozilima i parkiraju gdje  već stignu. 


"Evo vidite, sva parkirna mjesta su puna, pa vozači moraju parkirati po ulicama ili, još gore po nogostupima, pa pješaci moraju silaziti na prometnicu kako bi mogli proći. Malo prije vidjeli ste djevojčicu kako je morala sići s nogostupa na cestu, jer su joj parkirana vozila zapriječila put, a baš je u tom trenutku naišlo drugo vozilo", nastavlja nam dalje priču o parkirnom kaosu na Selčini Markota, dodajući da ipak velika većina vozača je svjesna opasnosti po pješake, pa na tom dijelu ipak vrlo oprezno voze. 


"Ima ovdje  nekoliko neizgrađenih površina na kojima bi se mogla izgraditi dodatna parking mjesta, primjerice ovo ovdje brdo, samo da se netko opet ne pobuni zbog izgradnje na zelenoj površini. No, pitam se i sve ostale, a kako drugačije. Ovo je stanje neodrživo i moramo nešto poduzeti i to brzo. Vjerujem da ćemo u Gradskoj četvrti uskoro pokušati dati prijedloge za rješenja ovog problema, pa ćemo vidjeti hoće li to biti dovoljno, te potom što i kako dalje", zaključuje Markota koji ne isključuje niti prijedlog da se uvede naplata parkiranja s posebnim popustima i uvjetima za vlasnike stanova. 


Vezane vijesti
Ažurirano: 24.2.2024. 13:16:57

Create Account