Na Grohotu obilježen 32. rođendan HPD-a Blagus

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 16.10.2018. 10:47:19
Na Grohotu obilježen 32. rođendan HPD-a Blagus

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

Hrvatsko planinarsko društvo Blagus iz Blaguše obilježilo je u nedjelju 32. obljetnicu osnutka i djelovanja u svom planinarskom domu na Grohotu. 



U prekrasnoj prirodi, sat i pol laganoga hoda od Glavnice Gornje i malo više iz Blaguše na vrhu Grohot gotovo do same granice Prigorja i Zagorja, odnosno Sesveta i Marije Bistrice, prije nalazi se planinarski dom. Počeli su ga blaguški planinari graditi nekako odmah nakon osnutka, od 1987., pa malo po malo, bez ičije pomoći, da bi konačno 2009. godine dom upotpunosti do kraja izgradili i uredili uz pomoć sponzora. 


Na samom vrhu, malo ponad doma nalazi se kapelica na otvorenom na koju su domaći planinari posebno ponosni. Projektirao ju je naš najveći arhitekt današnjeg vremena za crkvenu baštinu, sada na žalost već pokojni  dr. Tomislav Premelč, a izgradio ju je svojom donacijom i svojim poduzećem Zagrebgradnja Branko Vojnović, na žalost također ove godine preminuo. Kapelica je posevećena dva puta, pri put vitraj Majke Božje posveio je tadašnji kašinski župnik, vlč. Ivan Damjanović, a nakon postavljanja na križ korpusa Isusa kojeg je izradio naš glasoviti prigorski kipar iz Donje Planine Branko Kelčec Keljo, posvetio ga je pomoćni biskup zagrebački mons. Mijo Gorski. Kapelica je posvećena Majci Božjoj od puta.


Odmah do kapelice nalazi se čelična platforma koju planinari zovu piramida, visoka 14 metara, izgradio Dalekovod i to je najviša planinarska piramida u Prigorju. 


Pred okupljenih dvijestotinjak planinara nazočne je pozdravio i ukratko prozborio o povijesti društva Ivan Levak, predsjednik i jedan od utemeljitelja. 


Potom je u rano popodne u kapelici na otvorenom slavljena misa koju je predvodio kašinski župnik vlč. Dražen Radigović.


Društvo se uz planinarski grah, ali i mnoge druge delicije, te prigorsku kapljicu, te uz domaču mužiku zabavljalo sve do kraja dana. 


Vezane vijesti
Ažurirano: 16.10.2023. 10:40:25

Create Account