Na Horvatovom nedjeljnom pohodu bilo više od 200 planinara

Autor: Vladimir Beštak
Objavljeno: 13.1.2020. 22:24:47
Na Horvatovom nedjeljnom pohodu bilo više od 200 planinara

Foto: HPD Lipa

Ponovo je Zimski planinarski pohod od Sesveta do planinarskog doma na Lipi održan u proljetnom ugođaju. 


Na prostoru uz spomenik Hrvatskim braniteljima jučer ujutro okupilo se gotovo 200 sudionika željnih sudjelovati na Zimskom planinarskom pohodu, koji se od 2016. godine po svom inicijatoru zove Horvatov pohod. Povoljni vremenski uvjeti za hodanje bili su poticaj da su na planinarenju uz domaćine, članove HPD „Lipa“ sudjelovali i planinari više zagrebačkih planinarskih društava kao i planinari iz Slavonije, Gorskog kotara, Kalinja, Čazme i Samobora. 


Bilo je i dosta sumještana rekreativaca koji kondiciju skupljaju svakodnevno po šumi Divjača. Iz Slovenije su na pohodu sudjelovala dva planinarska društva: PD „Ptuj“ i PD „Kočevje“. Prije polaska na četiri i pol satnu turu prema Lipi i pozdravnih riječi predsjednice Jasminke Fabijančić, sudionici su se i ovaj puta počastili toplim pecivima sesvetske pekare DINARA.


Na putu su jutarnju sumaglicu ubrzo zamijenile sunčane zrake koje su se probijale na šumsku stazu koja vodi prema Velikom vrhu i dalje do „Odmorišta kod Peje“. Tamo je već uobičajeno bilo čaja, kuhanog vina i kolača koje je Lipina ekipa za okrijepu pripremila u dovoljnim količinama za sve sudionike. Taman toliko da se po dolasku do planinarskog doma moglo uživati u planinarskim jelima te slušati i plesati uz glazbu mladih raspjevanih muzikaša. 


Značajnost ovogodišnjeg pohoda je sudjelovanje Željka Brdala, pedesetogodišnjeg profesora povijesti i strastvenog planinara, koji unatoč tome što ne vidi, osvaja visoke planinske vrhove (priču o  planinaru Željku Brdalu pročitajte ovdje). Pomoćnik za hodanje bio mu Tihomir Rezo iz „Lipe“ koji mu je bio videća pratnja i s kojim je propješačio gotovo 18 kilometara. 


Vezane vijesti
Ažurirano: 16.3.2024. 9:20:51

Create Account