Na sud umjesto u Sesvete, u Zelinu i Dugo Selo

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 13.5.2020. 12:12:39
Na sud umjesto u Sesvete, u Zelinu i Dugo Selo

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

Zbog oštećenja zgrade nastalih od potresa koja se više ne smije koristiti, rad suda sa strankama  privremeno će biti nastavljen u Zelini u Dugom Selu.



Derutna zgrada sesvetskog Općinskog suda već dugi niz godina ni po čemu nije adekvatna za rad jedne takve institucije, te se već dulje vrijeme razmišlja o preseljenju iz postojeće zgrade koja je u privatnom vlasništvu za što se plaća najam, u prikladniji prostor. Stoga je nedavno pokrenut postupak prikupljanja ponuda za najam prikladne zgrade za smještaj suda. 


U međuvremenu se dogodio potres koji je znatno oštetio zgradu u koju, po ocjeni statičara, stranke više ne smiju ulaziti, a u najoštećeniji dio zgrade više na posao ne smiju dolaziti niti zaposlenici. Stoga je predsjednica suda Sanja Zec donijela odluku da sud do rješenja problema nastavi raditi u prostorima svojih stalnih službi u Zelini i Dugom Selu. To se pak nije svidjelo zaposlenicima koji će od sad morati putovati u susjedne gradove na posao. Kažu da im pri tom nije jasno zbog čega njihovo ministarstvo nije na svojim stranicama navelo da je oštećen i sesvetski sud, kao što su naveli za sve ostale zgrade u Zagrebu, pa su izrazili bojazan da bi možda bila i riječ o ukidanju suda u Sesvetama, kao što se to počelo širiti društvenim mrežama.


Upitali smo predsjednicu Općinskog suda u Sesvetama Sanju Zec zbog čega se sud seli u Zelinu i Dugo Selo?  


"Ne sud se ne seli u Zelinu niti u Dugo Selo, nego ja kao predsjednica suda moram omogućiti nesmetan njegov  rad odnosno strankama pristup sudu. Sada to nije moguće, jer je strankama zabranjen pristup u ovu oštećenu zgradu, pa sam donijela odluku da se privremeno izmjesti rad u prostore naših stalnih službi u Zelinu i Dugo Selo, jer, podsjećam, osim sjedišta u Sesvetama, Općinski sud Sesvete čine i stalne službe u Dugom Selu, Vrbovcu i Zelini", tumači nam predsjednica suda dodajući da sjedište suda ipak nije izmješteno, jer predsjedništvo suda se i nadalje nalazi u oštećenoj zgradi u onom dijelu koji je najmanje stradao i nije opasan.


Kaže nadalje kako joj je jasno da sada zaposlenici i stranke moraju u ova dva susjedna grada, ali ne očekuje dolazak većeg broja građana zbog i nadalje vrijedeće uredbe o pridržavanju mjera zbog epidemije. "Nadam se da ova situacija neće potrajati predugo, možda tek koji mjesec", nastavlja dalje Zec tvrdeći na naše pitanje o navodnom skorom preseljenju u drugu zgradu na području Sesveta da ona još nema službenu informaciju o tom predmetu. 


Ministarstvo pravosuđa svojedobno je raspisalo prikupljanje ponuda za najam adekvatne zgrade u koji bi bio smješten Općinski sud Sesvete. Ministarstvo će graditi svoju zgradu suda u Sesvetama u sklopu buduće prenamjene kompleksa Sljeme, gdje će se kao dio europskog projekta ProGIreg, financiranog novcem EU preseliti i mnogi drugi javni sadržaji i institucije, međutim, moramo biti realni i reći da se govori o budućnosti od najmanje desetak godina, a do tada sud mora nekamo biti smješten. Na poziv ministarstva svoju je ponudu jedino prijavilo  poduzeće Telektra iz Industrijske ceste u Sesvetama, no kako doznajemo od dobro upućenog izvora, ponuda je malo visoka, pa se oko toga vode razgovori i očekuje se skori dogovor i potpisivanje ugovora.


"Samo da ne bude prekasno", boje se zaposlenici suda očekujući skoro raspuštanje Sabora, a time ujedno pretvaranje Vlade u tehničku što, prema njihovom mišljenju, tada onemogućuje ministra u potpisivanju ugovora o preseljenju. 


Ono što je sigurno jest to da se nitko ne treba plašiti gašenja Općinskog suda Sesvete. "Ma odakle vam sad to?", viknula je s dozom ljutnje, tako smo barem percipirali preko telefona, predsjednica suda Sanja Zec na naše pitanje nije li ova sadašnja situacija uvod u gašenje Općinskog suda Sesvete. "Vjerujte da bih ja kao predsjednica suda prva trebala o takvoj ideji ili inicijativi biti informirana, ali ovo što ste mi sad rekli, prvi mi je glas i ne znam odakle i zbog čega se širi lažna histerija", uznemireno, povišenim tonom nastavlja Zec.


Pa možda, rekli bismo da je to netko to mogao zaključiti iz niza istupa ministra Bošnjakovića koji je u mnogim medijima govoreći o preseljenjima nakon potresa izričito naveo sve postradale sudske institucije osim Općinskog suda Sesvete, možda mu je promaklo ili ne smatra to velikim problemom.


"Podsjećam vas da je upravo ovaj ministar 1. siječnja 2019. godine vratio Sesvetama Općinski sud, sa stalnim službama Dugo Selo, Vrbovec i Zelina. Proveo je za to svu potrebnu dugotrajnu proceduru, pa bi i za ukidanje nekog suda bila potrebna određena procedura, ne ide to nikakvim automatizmom, a pitam vas zašto bi netko tko se, kao ministar Bošnjaković toliko založio za sesvetski sud gdje mu je i osobno stalo do njega, da ga sad ide ukinuti. Tu nema nikakve zdrave logike i to nije istina", rezolutna je predsjednica sesvetskog suda tvrdeći da Općinski sud Sesveta sa svojim sjedištem u Sesvetama i stalnim službama pokriva područje od oko 150 tisuća stanovnika i ne vjeruje da će ikad ikome pasti na pamet takva bedastoća kao ukidanje jednog velikog suda kao što je sesvetski. 


Naš razgovor zaključuje s nadom da će se što prije zaključiti ugovor s ponuđačem, te da će sud biti preseljen u primjerenu zgradu. Mi bismo dodali, ponovo privremeno preseljen, samo na nepoznat broj godina, do konačnog rješenja u kompleksu Sljemena. A do tada će se možda već rasprave voditi na daljinu, sada smo vidjeli da je sve moguće, kao i to da će bilo kakve potvrde u papirnatom obliku postati prošlost, te za tu namjenu više ionako neće trebati odlazak na sud, za što je već sad putem e-građana moguće puno toga ishoditi.


Ipak za kraj, zaposlenicima ostaje malo gorak okus u ustima, jer će od sad morati na radno mjesto putovati u susjedne gradove, no, kao što reče predsjednica suda, nadajmo se samo kratko.  


Vezane vijesti
Ažurirano: 15.3.2022. 14:00:59

Create Account