Nacionalni stadion treba izgraditi u Sesvetama

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 23.7.2018. 9:51:44
Nacionalni stadion treba izgraditi u Sesvetama

Foto: Prof. Hrvoje Njirić, idejni izgled stadiona Plavi vulkan

U jeku nacionalnog zanosa potaknutog povijesnim uspjehom naše nogometne reprezentacije objavljuju se ideje oko nacionalnog stadiona. I Sesvećani imaju svoju ideju.



U sklopu nogometne euforije stigla je bombastična najava izgradnje nacionalnog stadiona u Zagrebu. Na nedavnoj press konferenciji gradonačelnik Milan Bandić najavio je gradnju nacionalnog stadiona „Plavi vulkan” kojeg je arhitekt Hrvoje Njirić projektirao još 2008. godine. Na presici je Bandić najavio gradnju stadiona najvjerojatnije na Kajzerici, no već dan nakon toga ublažio je svoje stajalište o lokaciji. Sada tvrdi da će se stadion graditi, ali lokacija će biti određena naknadno.


U kontekstu objave ideje o gradnji nacionalnog stadiona negdje na području Zagreba, prof. Bojan Baletić sa zagrebačkog Arhitektonskog fakuleta iznio je ideju da se stadion gradi na području Sesveta i to na prostoru sjeverno od Ikee. Učinio je to istog dana kad je Bandić održao presicu o  stadionu.  Ideju je objavio upravo u Sesvetama na skupu o energetici održanom dan uoči povijesnog finala Hrvatske i Engleske.



Autor  ilustracija:  Mario Spajić


Baletić je svoju ideju obrazložio s nekoliko činjenica koje daju prednost toj lokaciji nad svim ostalima u gradu.


„Na prostoru sjeverno od Ikee, sa sjeverne strane autoputa nalazi se velika neobrađena površina u vlasništvu države. Dakle, državi bi također trebalo biti u interesu izgraditi nacionalni stadion,pa tako samo zemljište ne bi trebalo kupovati što je prva velika ušteda. 


Drugo, taj prostor omeđuju dva autoputa, A3 i A4, dok je u A1 vrlo blizu nekoliko kilometara udaljen po zagrebačkoj zaobilaznici, što je vrlo značajno u pogledu pristupačnosti i komfora dolaska na stadion. Naime, veliki stadioni danas se nigdje u svijetu više ne grade usred gradova nego na njihovim rubovima upravo zbog pristupačnosti dolaska i mogućnosti parkiranja. Dodajmo k tome i blizinu zračne luke malo više od 10 km po obilaznici. 




 Također nije zanemariva niti činjenica da je zbog izgradnje poslovne zone Rugvica na kojoj se nalazi Ikea u neposrednoj blizini već izgrađena i sva komunalna infrastruktura”, izjavio Baletić i dodao: „Većih aduta nema niti jedna druga lokacija na području Grada stoga je meni logično da se započnu razgovori i pregovori upravo o toj sesvetskoj lokaciji za izgradnju stadiona”.


A kad to tvrdi jedan od naših uglednih fakultetskih profesora i arhitekata, a kojemu u tome potporu daje i njegov kolega Jošić, tada bi odgovorni za izgradnju stadona njegove riječi trebali uzeti s osobitom pozornošću.


Profesorski dvojac Bojan Baletić (lijevo) i Mladen Jošić.



Podsjetimo, Bojan Baletić je zajedno s kolegom mu s Arhitektonskog fakulteta, profesorom Mladenom Jošićem autor ideje o urbanističkom preobražaju Sesveta koje je angažirala udruga Zelene i plave Sesvete.  U početku gotovo svi vrlo skeptični sada pomalo posustaju kada vide da se ideja polako počinje ostvarivati, pa ćemo tako vrlo skoro pisati i o sesvetskoj glazbenoj školi u prostoru upravne zgrade negdašnjeg Sljemena, ali i o drugim zahvatima na tom prostoru.


U svakom slučaju, izgradnja nacionalnog stadiona u Sesvetama, ako do toga dođe, bio bi još jedan veliki poticaj zamahu urbanističkog preobražaja Sesveta, koji na neki način uključuje i konačno dovršenje sesvetske obilaznice u vidu dovršetka projekta produžetka Branimirove, a koja će biti završena sigurno prije izgradnje stadiona, ma gdje on bio izgrađen. Nadajmo se u Sesvetama.


Vezane vijesti
Ažurirano: 20.4.2024. 19:37:09

Create Account