Najgora epidemija u povijesti Prigorja bila je Španjolska gripa

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 13.3.2020. 17:07:05
Najgora epidemija u povijesti Prigorja bila je Španjolska gripa

Foto: Naslovnica knjige

Muzej Prigorja otkazao je zbog epidemije COVID-a 19 sva javna događanja, no i nadalje je otvoren za javnost za individualne posjete uz sve propisane mjere predostrožnosti, te uz aktualnu temu podsjeća na najopasnije razdoblje pandemije Španjolske gripe koja pobila više ljudi nego ratovi.Obavijest o odgađanju javnih događanja u Muzeju Prigorja


Muzej Prigorja otvoren je za posjetitelje prema uobičajenom radnom vremenu i radi prema preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo:


sva javna događanja u Muzeju se do daljnjeg (otvorenja izložbi, predstavljanja publikacija, edukativnih programa i radionica, predavanja) u skladu s preporukama o ograničavanju okupljanja Stožera civilne zaštite RH, a s ciljem sprječavanja širenja koronavirusa COVID-19 odgađaju.


O novim terminima odgođenih događanja pravovremeno ćemo obavijestiti javnost.O povijesti velikih epidemija na sesvetskom području:


U sklopu izdanja knjige "Sesvete i Sesvetsko prigorje u Prvom svjetskom ratu od 1914. - 1918." autora, povjesničara i arheoloka Muzeja Prigorja prof. Damira Fofića, voditelj muzejskog odjela za PR i marketing Tomislav Mrvičić izdvojio je zanimljive dijelove koji govore upravo o stanju i posljedicama najvećih epidemija na ovom prostoru u vrijeme Prvog svjetskog rata.U listopadu 1915. pojavila se kolera u Sesvetskom prigorju. U razdoblju od 4. do 18. listopada u općini Kašina umrlo je 10 osoba (u Blaguši 8, a u Gornjoj Kašini 2 osobe).


U 1917. javlja se velika epidemija dizenterije (griža). Sveopće siromaštvo, oskudica i glad koja je zavladala u cijelom Sesvetskom prigorju 1917. doveli su do pojave dizenterije. Uskoro je broj oboljelih dosegnuo više stotina, najviše u općinama Kašina i Moravče – Belovar, u kojima je umrlo preko 150 osoba.


Iako je epidemija dizenterije prouzročila veliki gubitak stanovništva, ipak je španjolska gripa, koja je 1918. i prvih mjeseci 1919. poharala cijeli svijet, imala pogubnije posljedice za stanovništvo Sesvetskog prigorja. Ova epidemija smatra se po broju oboljelih najopsežnijom zarazom u dosadašnjoj hrvatskoj povijesti budući da je zahvatila i do 90 % stanovnika Hrvatske. Izbila je i proširila se iz američke vojne baze u Kansasu u travnju 1918., a prenesena je u Europu preko američkih vojnika. Čini se kako su i u Hrvatskoj, kao i u ostatku svijeta, vojnici bili izvor epidemije.


U Sesvetskom prigorju španjolska gripa pojavila se u rujnu 1918., a puni vrhunac dosegla je u drugoj polovini studenog i prvoj polovini prosinca 1918. godine. Zanimljiv je izvještaj kraljevskog županijskog fizika (liječnika) dr. Julijana Valjavca koji je 14. listopada posjetio općinu Kašina. U izvještaju dr. Valjavec navodi: Prošavši sela Kućanec, Vugrovec, Goranec i Prekvršje, župa Vugrovec, te sela Paruževina, Kašina, Vurnovec, Prepuštovec i Gajec, župa Kašina, ustanovio sam, da je ta bolest u ovom kraju započela negdje oko 15. pr. mj. najprije u Kućancu, zatim u Vugrovcu. U Kućancu bilo je tih dana bolestno oko 80 % svih žitelja, u Vugrovcu i Gorancu oko 70 %, dočim u okolnim selima navedenim oko 10-15 %. U Kućancu čini se, da je bolest postigla svoj vrhunac, jer malo kaj još u tom selu nije, da ne bi tu bolest imao bio.


Također, izvještava i o stanju u školama: U školi Vugrovec leži teško bolestan učitelj - supruga mu, diete i sluškinja, a s druge strane i učiteljica, te od 10 o. mj. nema više djece u školi. Tu sam odredio, da bude obuka obustavljena do konca o. mj. eventualno i dulje... Kašinska se pak škola ima tek onda zatvoriti ako bi u tom području brojniji slučaji obolenja se pojavili, a dotle je samo zabranjen polazak djece iz onih sela, koja su već zaražena. Samo u Sesvetskom prigorju španjolska gripa je u nepuna četiri mjeseca odnijela više od 300 života (u župi Kašina do kraja godine preminulo je 115 osoba, u župi Vugrovec 98 osoba, u župi Moravče 59 osoba, u župi Sesvete 23 osobe, u župi Cerje 26 osoba), dok se u Zagrebu u drugom tjednu prosinca 1918. broj umrlih penje na 264 osobe.


Damir Fofić: SESVETE I SESVETSKO PRIGORJE U PRVOM SVJETSKOM RATU 1914. – 1918., Muzej Prigorja


Vezane vijesti
Ažurirano: 30.5.2020. 12:53:20

Projekt Zelene i plave Sesvete

Je super
Daj Bože da i to dočekamo
Ne sviđa mi se / nije dobar
Ništa od toga neće biti
Ima li još koja boja osim zelene i plave?
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account