Najveći svjetski ovogodišnji šahovski spektakl u Zagrebu, šahisti i u Sesvetama

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 4.6.2019. 12:03:54
Najveći  svjetski ovogodišnji šahovski spektakl u Zagrebu, šahisti i u Sesvetama

Foto: Plakat

Jedan od najvećih svjetskih šahovskih događaja ove godine zbivat će se u Zagrebu, a pojedini najveći šahisti današnjice posjetit će i Sesvete. Događaj je to u šahu po razini ravan Svjetskom nogometnom prvenstvu i jedan od najvećih šahovskih susreta u povijesti.



Jedinstveni šahovski događaj, Croatia Grand Chess Tour na kojem će sudjelovati 12 ponajboljih svjetskih šahista predvođenih aktualnim svjetskim prvakom Norvežaninom Magnusom Carlsenom započinje krajem lipnja u Zagrebu pod visokim pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske.


Nakon nastupa legendarnog Roberta Fischera i ruskih velikana Tigrana Petrosjana i Vasilija Smislova, u zagrebačkoj šahovskoj areni prvi puta u povijesti nastupit će i jedan aktualni svjetski prvak, Norvežanin Magnus Carlsen.


Pobjedom nad Indijcem Viswanathanom Anandom u Chennaiju 2013. godine sa 6,5:3,5 Carlsen je postao dvadeseti svjetski prvak u povijesti drevne igre. Naslov najboljeg nosi već punih šest godina, nakon što je odbio nalete Vishyja Ananda, Sergeja Karjakina i Fabiana Caruane.


Uz Magnusa Carlsena, koji trenutačno ima 'svemirski' rejting od 2861 boda, na zagrebačkom turniru nastupit će i Amerikanac Fabiano Caruana (2816), Kinez Liren Ding (2805), Nizozemac Anish Giri (2787), Azerbajdžanac Šahrijar Mamedjarov (2781), Francuz Maxime Vachier-Lagrave (2780), Indijac Viswanathan Anand (2774), Rus Ian Nepomniači (2773), Armenac Levon Aronian (2762), Amerikanac Hikaru Nakamura (2761), Amerikanac Wesley So (2754) i Rus Sergej Karjakin (2752).


Sama činjenica da će na Croatia Grand Chess Touru sudjelovati prvih osam igrača s trenutačne svjetske rangliste te deseti, jedanaesti, trinaesti i šesnaesti igrač, ukazuje da će to biti jedan od najjačih turnira u povijesti šaha.


Bit će to značajan turnir za promociju Zagreba i Hrvatske jer će uz tisuće domaćih ljubitelja šaha ovaj super-turnir putem interneta pratiti uživo više milijuna ljudi širom svijeta.


Svečano otvaranje turnira bit će u Muzeju Mimara 26. lipnja, a turnir će se igrati preko puta, u prostorijama Novinarskog doma, sve do 7. srpnja, kad je na rasporedu posljednje, 11. kolo. Svečano zatvaranje turnira i dodjela nagrada bit će 8. srpnja, a tog će dana biti i mečevi doigravanja, bude li za to potrebe. Nagradni fond zagrebačkog turnira je 325.000 dolara.


Svakako treba istaći da će pojedini od navedenih svjetskih velikana tijekom održavanja turnira posjetiti i Sesvete gdje će se u prostorijama Šahovskog kluba susresti s mladim sesvetskim šahistima.


Vezane vijesti
Ažurirano: 11.12.2023. 17:58:28

Create Account