Nakon pobune građana počelo čišćenje otpada s deponija kraj groblja Markovo Polje (video s deponija)

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 21.2.2020. 13:16:48
Nakon pobune građana počelo čišćenje otpada s deponija kraj groblja Markovo Polje (video s deponija)

Foto: Sesvete danas

Građani su se pobunili protiv deponija otpada s groblja Markovo Polje, te medijima poslali fotografije i filmove, nakon čega je uslijedila žurna reakcija odgovornih.




Goblje Markovo Polje ima privremenu deponiju otpada nastalog na groblju, a taj se prostor nalazi u neposrednoj blizini groblja i o tome smo svojedobno već pisali. Tada su nam na naš upit odogovorili da se radi o privremenom deponiju, te da se on povremeno čisti. 


Međutim, čini se da od blagdana Svih Svetih taj prostor nije očišćen, te se na njemu nagomilalo stotine i stotine kubika izgorenih lampaša i drugog otpada koje nastaje na groblju. Ta vrlo ružna slika zasmetala je mnogim građanima koji su proteklih dana fotografije i video snimke poslali medijima. Zanimljivo da je uslijedila munjevita zajednička reakcija  Gradskih groblja i Čistoće koji su počeli sanirati taj prostor čistiti ga i pripremati za odvoz. 



Video snimku gomile smeća s groblja objavio je na svom fb profilu aktivist Ivan Dokša koji nam je potvrdio da su i njemu prethodno mnogi građani poslali fotografije planina smeća s deponije. Snimku možete na dnu članka.


Direktor Gradskih groblja Patrik Šegota ponovo je potvrdio da se radi o privremenom deponiju. Za Radio Sljeme je izjavio kako ni on nije sretan s takvim rješenjem, međutim kako je u skladu sa zakonom i svim propisima privremeno odložiti ovakvu neopasnu vrstu otpada na vlastitom prostoru, što spomenuta parcela i jest. "Nakon blagdana Svih Svetih, te Božića i Nove godine ostale su velike gomile izgorenih lampaša, vijenaca od prirodnih i umjetnih materijala koje moramo nekamo privremeno odložiti do konačnog odvoza tog otpada na njegovo zbrinjavanje, te smo dužni taj prostor očistiti u roku od 12 mjeseci što mi i činimo", sukus je Šegotinog obraćanja. 


Istovremeno je najavio novi plan gospodarenja otpada nastalog na svim gradskim grobljima koji bi trebao zaživjeti u roku dvije godine, te bi tada nestale i ovakve ružne slike pokraj groblja Markovo Polje, koje bi u doglednoj budućnosti trebalo postati najveće hrvatsko groblje. 


Inače, prema planu groblje bi prvo trebalo proširiti upravo na parcelu gdje se sada nalazi ovaj privremeni deponij, a tek u narednoj fazi širi se na područje južno od sadašnje prometnice kojom se do groblja dolazi.  Prostor za širenje je otkupljen i u vlasništvu je Holdinga, izrađeni su idejni projekti i moguće već naredne godine moglo bi krenuti proširenje ukoliko se do tad potroši slobodni prostor za ukop s aktualne grobne površine.


Video: Ivan Dokša

Vezane vijesti
Ažurirano: 23.4.2024. 9:10:14

Create Account