Obilježena 28. obljetnica 144. sesvetske brigade HV-a (video)

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 7.10.2019. 10:30:23
Obilježena 28. obljetnica 144. sesvetske brigade HV-a (video)

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

U nedjelju, 6. listopada kod spomenika poginulim braniteljima sesvetske brigade u nazočnosti visokih uzvanika obilježena je 28. obljetnica osnutka 144. sesvetske brigade Hrvatske vojske.



Kod spomenika poginulim braniteljima sesvetske brigade na raskrižju Zagrebačke  Bistričke ulice u nedjelju, 6. listopada obilježena je 28. obljetnica osnutka brigade u kojoj je tijekom njenog ratnog puta život izgubio 21 njen pripadnika, a osamdesetak ih je ranjeno. 


Program obilježavanja započeo je nakon mise koja je održana u pastoralnom centru Svih svetih, a koju je predvodio vlč. Josip Đurin uz sudjelovanje sesvetskog župnika vlč. Marija Miglesa.


Nakon himne koju je otpjevao zbor OŠ Brestje, koja svih ovih godina obilježavanja sudjeluje u prigodnom programu, velikom broju nazočnih koji su se okupili kod spomenika obratio se izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, Ante Deur. "Danas kada obilježavamo 28 obljetnicu osnivanja ove slavne brigade s ponosom možemo reći da živimo toliko u slobodnoj Hrvatskoj upravo zahvaljujući toj i svim drugim našim oružanim postrojbama, kao i svim građanima naše zemlje koji su dali svoj doprinos njenoj obrani od srpskog agresora", istaknuo je Deur.


Nazočnima su se obratili predsjednik udruge veterana 144. brigade i saborski zastupnik Ante Plazonić, izaslanik gradonačelnika Grada Zagreba Ivan Rašić, ministar vanjskih i europskih poslova Goran Radman Grlić, te izaslanik predsjednika Sabora RH i skupštine Grada Zagreba Ivan Čelić.


Potom su na spomenik položeni vijenci i zapaljene svijeće. Vijence su položili predsjednik Udruge veterana 144. brigade Ante Plazonić sa suborcima, izaslanik predsjednice Ante Deur, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Radman Grlić, izaslanik predsjednika Sabora RH i predsjednika skupštine Grada Zagreba Ivan Rašić sa suradnicima, izaslanik  gradonačelnika Grada Zagreba Ivan Čelić sa suradnicima, vijećnici Vijeća GČ Sesvete Željko Blažinović i Zlata Trošelj, predsjednica Inicijative za Sesvete, izaslanstvo HVIDR-e Sesvete, predsjednik Hrvatskog časničkog zbora i ratni zapovjednik 99. brigade HV-a pukovnik Ivica Babić, te predsjednica Hrvatske žene Sesvete Mira Halapa sa suradnicama.


Nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća uslijedio je prigodni program učenika OŠ Brestje, nazočnima se potom prigodnim riječima  obratio sesvetski župnik vlč. Marijo Migles, a potom je održao molitvu za sve poginule u Domovinskom ratu.



Video: Sesvete danas

Vezane vijesti
Ažurirano: 15.1.2024. 9:16:07

Create Account