Obilježena obljetnica kapele na Lipi

Autor: Vladimir Beštak
Objavljeno: 20.10.2020. 13:25:20
Obilježena obljetnica kapele na Lipi

Foto: Vladimir Beštak

Planinari HPD-a Lipa organizirali su protekle nedjelje obilježavanje 20-te obljetnice posvećenja kapele na najvišem sesvetskom vrhu.




Dvadeseta obljetnica posvećenja kapele Hrvatskih mučenika obilježena je u nedjelju misnim slavljem na otvorenom kod kapele na Lipi. Sv. Misu je predvodio varaždinski biskup u miru Josip Mrzljak u koncelebraciji vlč. Maria Miglesa, župnika župe „Svi sveti“ Sesvete i mons. Nedjeljka Pintarića iz zagrebačke župe sv. Marko.


Tijekom mise se biskup Mrzljak prisjetio kako je još kao župnik u Sesvetskom Kraljevcu 1994. godine služio misu pri postavljanju kamena temeljca za kapelu, a osobito su mu lijepa sjećanja kada je na blagdan svete Katarine 25. studenoga 2000. pred mnoštvom vjernika posvetio kapelu Hrvatskih mučenika. Zahvalio je svim ljudima koji su u gradnju ove kapele uložili svoj trud i sebe. 


Ovo nedjeljno slavlje je nakon mise uveličao KUD „Dragutin Domjanić“ iz Vugrovca čiji su članovi pjesmom i svirkom oduševili okupljene kod kapele. Druženje je nastavljeno kod planinarskog doma Lipa gdje se širio miris pečenih kestena koje su domaćini, HPD „Lipa“, ponudili posjetiteljima ovog događanja.


Na okolnim klupama uz planinarski dom održana je kreativna radionica na temu kestena na kojoj su školska djeca izrađivala nakit od šumskih plodova i o tome napravili prigodnu izložbu.


Za 26 planinara i planinarki HPD "„Lipa“ i PD „Izvor“ Kalinje ova nedjelja bila je posebno svečana. Oni su u proteklih mjesec i pola dana, u vrlo složenim epidemiološkim uvjetima polazili Opću planinarsku školu u organizaciji HPD „Lipa“. Nakon odslušanih petnaestak predavanja na kojima su stjecali temeljna znanja i vještine iz planinarstva i boravka u prirodi, upoznali povijest planinarstva, opremu koja se koristi u planinarenju, poznavanje planina, opasnosti u planini i osnove spašavanja, prvu pomoć, zaštitu prirode i osnovu meteorologije, te nakon desetak održanih izleta i praktičnih vježbi prošli su tjedan pisali završni ispit s preko 100 pitanja. Svi polaznici su uspješno završili školu te su za to ponosno primili diplome HPS-a na kultnom mjestu – ispod vidikovca na 709 m visokoj Lipi.


Nakon ove obljetnice ostaje želja da i dalje planinarska okupljanja na Lipi budu prožeta duhovnom riječju iz kapele Hrvatskih mučenika, a kapela bude poklonec i mjesto molitve i zahvale Bogu na snazi hodanja kada se svaki put iznova stigne na planinu.



Video: Zelene i plave Sesvete

Vezane vijesti
Ažurirano: 16.3.2024. 9:20:51

Create Account