Od 1. studenog treba i danju voziti s upaljenim svjetlima

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 31.10.2020. 9:04:23
Od 1. studenog treba i danju voziti s upaljenim svjetlima

Foto: Ilustracija

Umjesto dosadašnjeg pravila da prelaskom s ljetnog na zimsko računanje vremena treba i danju voziti s upaljenim svjetlima, od lani je ta obveza regulirana datumom.




U očekivanju skorog ukidanja dualnog sustava računanja vremena, uveden je propis paljenja svijetla na vozilima s datumom. Tako od prošle godine vrijedi propis da sva vozila i tijekom dana moraju voziti s upaljenim svjetlima i danju od 1. studenog do 31. ožujka. 


Iako se struka zalagala da se zakonski uredi obveza cjelogodišnje obveze vožnje s upaljenim svijetlima na vozilima, zakon (političari) nisu uvažili argumente struke, te, iako je Hrvatska svojevremeno imala na snazi zakon o cjelogodišnjoj obvezi vožnje s upaljenim svijetlima i danju, vraćeno je na staro, dakle s obvezom u jesensko - zimskoj sezoni. 


Sreća je da u drugim državama politika ipak donekle sluša struku, pa je tako već niz godina na snazi obveza proizvođača vozila za ugradnjom dnevnih svjetala čime je izbjegnuta zabuna ili zaboravljivost vozača o potrebi paljenja svjetla danju. Naime, struka je davno već dokazala da je i danju i po najjačem suncu vozilo osvjetljeno vlastitim svjetlima daleko vidljivije negoli bez njega. Osobito u tmurnim jesenskim danima kada druga vozila uglavnom samo zamjećujemo kao siluetu, baš kao što to otprilike izgleda i na naslovnoj fotografiji ovoga članka, dok svjetla vidimo jako dobro.


Stoga, ukoliko još uvijek imate vozila bez ugrađenih dnevnih svjetala, a ima nas još vijek jako mnogo, ne bismo trebali razmišljati hoćemo li ili ne upaliti svjetla na svojim vozilima i danju.  Neka svjetlo stalno gori, za veću sigurnost svih u prometu. A kazna za neupaljena svjetla danju u jesensko-zimskoj sezoni iznosi 300 kuna.


Vezane vijesti
Ažurirano: 30.3.2024. 9:59:58

Create Account