Od ove subote, planinarski dom na Lipi ponovo otvoren

Autor: Vladimir Beštak
Objavljeno: 15.5.2020. 20:17:48
Od ove subote, planinarski dom na Lipi ponovo otvoren

Foto: HPD Lipa

Tijekom popuštanja mjera zbog epidemije koronavirus, a u skladu s preporukama Hrvatskog planinarskog saveza za boravak i kretanje u planinama, u subotu, 16. svibnja ponovo počinje raditi planinarski dom na Lipi.



U pripremama za otvorenje planinarskog doma planinari HPD LIPA održali su nekoliko pojedinačnih radnih akcija na kojima se uređivao okoliš doma i obnavljale se markacije na planinarskim stazama. Više o svemu možete vidjeti na facebook stranici HPD-a Lipa.


U nastavku slijede preporuke Hrvatskog planinarskog saveza na odgovorno ponašanje uz provođenje potrebnih mjera vezanih uz coronavirus kojih se trebaju pridržavati planinari kao i izletnici, posjetitelji planina i planinarskih objekata:


Hrvatski planinarski savez je od početka epidemije bolesti SARS-CoV-2 pozvao članove planinarskih udruga članica HPS-a i posjetitelje planina da se radi zaštite zdravlja suzdrže od aktivnosti koje bi mogle doprinijeti širenju virusne infekcije. Odlukom Izvršnog odbora HPS-a odgođene su ili otkazane planinarske akcije kojima je organizator ili suorganizator HPS, a rad Ureda HPS-a organiziran je u skladu s preporukama epidemiološke službe. Tijekom proteklih tjedana većina posjetitelja planina pokazala je visoku razinu razumijevanja za mjere, upute i preporuke nadležnih službi te ih se pridržavala.


Stožer Civilne zaštite Republike Hrvatske započeo je krajem travnja s postupnim puštanjem mjera i dopuštanjem raznovrsnih aktivnosti, a od 11. svibnja 2020. ukinute su propusnice kojima je bilo ograničeno kretanje između županija. Također su od 11. svibnja otvoreni  nacionalni parkovi i parkovi prirode te planinarski objekti koji imaju odgovarajuće uvjete za nastavak rada.


Svim članovima planinarske udruge poznato je da je tjelesna aktivnost na otvorenom važna za zdravlje pojedinca i zato je njihova želja za boravkom i kretanjem u planinama potpuno razumljiva. Potrebno je, međutim, imati u vidu da opasnosti od širenja virusa nisu prestale te da svi moramo i dalje odgovorno primjenjivati mjere, upute i preporuke kojima je cilj zaštita zdravlja.


Slijedom toga, upućujemo sve posjetitelje planina da uzmu u obzir sljedeće okolnosti:

    • Mnogi planinarski domovi i kuće počet će poslovati od 11. svibnja 2020. pod epidemiološkim uvjetima kakvi se primjenjuju za sve ugostiteljske i uslužne objekte. U tim uvjetima mnogi domaćini nisu u mogućnosti odgovarajuće organizirati prihvat posjetitelja i pružanje uobičajenih usluga na način kako je to bilo moguće prije epidemije (prodaja pića, hrane, smještaj i dr.).

    • Domaćini i korisnici planinarskih objekata moraju posebno voditi računa o primjeni svih higijenskih mjera, što zbog kapaciteta i tehničkih uvjeta objekata predstavlja poseban izazov.

    • Prijevozna sredstva za zajednička putovanja (autobusi, kombiji i sl.) ne pružaju povoljne epidemiološke uvjete za organizaciju većih društvenih izleta. Zbog toga se preporučuje poduzimanje izleta u bliža gorja i u manjim skupinama, odnosno u društvu bliskih osoba, uz korištenje osobnih vozila za pristup do polazišta.

    • Zbog opasnosti od širenja virusa, gorsko spašavanje odvija se u posebnim uvjetima i, uzimajući u obzir sve protokole, znatno je zahtjevnije nego u redovnim okolnostima, čak i ako se ozlijeđena osoba nalazi na planinarskoj stazi.


U cilju zaštite zdravlja, u svim vrstama planinarskih i penjačkih aktivnosti potrebno je odgovorno ponašanje:

    • Pratite i primjenjujte mjere, preporuke i upute Hrvatskog zavojda za javno zdravstvo.

    • Odaberite planinarska odredišta i putove koje poznajete. Izbjegavajte zahtjevne i vrlo zahtjevne planinske staze i visoke planine te općenito sve rizičnije planinarske aktivnosti.

    • Prilikom planinarenja i penjanja pridržavajte se preporučene sigurne udaljenosti. Posebno vodite računa o sigurnosnoj udaljenosti na prostoru kod planinarskih objekata, na grebenima i vrhovima. Ako je na nekom mjestu povećana gužva, pričekajte da se prostor očisti ili potražite neko drugo sigurno mjesto u blizini.

    • Izbjegavajte rukovanje, zagrljaje, pijenje iz tuđe boce, jedenje iz zajedničke posude i slične vrste bliskih kontakata.

    • U ruksaku ponesite zaštitnu masku i sredstvo za dezinfekciju. Koristite masku za nos i usta ako se zbog prve pomoći trebate približiti osobi na udaljenost manju od preporučene.

    • Gdje god je moguće perite ruke, vodite računa o osobnoj higijeni i zdravlju.

    • Ako niste potpuno zdravi, ostanite kod kuće.


Podsjećamo također i na osnovne upute za sigurnije posjećivanje planina:

    • Svaki izlet nužno je dobro isplanirati te prije odlaska u planinu pribaviti provjerene informacije. Korisne praktične informacije o planinskim putovima mogu se pronaći na web stranici Hrvatskog planinarskog saveza te na web stranicama planinarskih udruga članica HPS-a.

    • Držite ga strogo u dosegu svojih sposobnosti, znanja i iskustava.

    • Ne idite sami u planine.

    • Plan putovanja povjerite svojoj obitelji ili bliskim osobama (kamo idete, s kim idete, koliko dugo).

    • U planine uvijek idite s odgovarajućom opremom. Ruksak treba sadržavati obaveznu planinarsku opremu: osobni pribor za prvu pomoć, baterijsku svjetiljku i rezervne baterije, mobilni telefon s punom baterijom (isključuje prijenos podataka, jer slab signal brže troši baterije), planinarski zemljovid i kompas, hranu i dovoljno tekućine (bezalkoholna izotonička pića ili voda).

    • Ne zaboravite na zaštititu od sunca, vjetra i hladnoće. Pratite vremensku prognozu i izlet prilagodite vremenskim uvjetima na terenu.

    • Krećite se samo markiranim planinskim putovima označenim planinarskim markacijama. Suzdržite se od kretanja izvan uređenih putova. Ako se izgubite, vratite se istim putom što je prije moguće i pronađite oznake. Ne upućujte se u nepoznato. Koristite planinski vodič i planinarsku kartu područja koje posjećujete.

    • Kao što se odnosite prema drugima odgovorno, ne zaboravite imati odgovoran odnos i prema prirodi. Ne ostavljajte smeće na putovima, kod planinarskih kuća ili drugdje u planinama, već ga odnesite kući i odložite u odgovarajuće kontejnere.

    • Ako se dogodi nesreća, ostanite prisebni i organizirajte pružanje pomoći: procijenite situaciju i zaštitite sebe i žrtvu od neposrednih opasnosti, pružite prvu pomoć u okviru svojih znanja i vještina, nazovite 112 ili pošaljite kratku poruku na 112 - predstavite se i prenesite sažetu informaciju što se, gdje i kada dogodilo. Slijedite upute operatera i gorskih spašavatelja.


Vezane vijesti
Ažurirano: 16.3.2024. 9:20:51

Create Account