Od ponoći na teritoriju Hrvatske zatvara se gotovo sve

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 18.3.2020. 18:59:27
Od ponoći na teritoriju Hrvatske zatvara se gotovo sve

Foto: Civilna zaštita

Hina: Potpredsjednik Vlade i voditelj Nacionalnog stožera Civilne zaštite Davor Božinović najavio je u srijedu da će od ponoći, 19. ožujka biti zabranjeni svi javni događaji i okupljanja te rad ugostiteljskih objekata kao i trgovina koje ne prodaju prehrambene i higijenske artikle.



„Priprema se odluka kojom će se u Hrvatskoj otkazati svi javni događaji i okupljanja. Obustavit će se rad za sve uslužne djelatnosti koje nisu prijeko potrebne za svakodnevno funkcioniranje zajednice – saune, bazeni, kina, noćni i disco klubovi i sl”, rekao je Božinović na konferenciji za novinare.


Također, obustavit će se rad muzeja, kazališta, plesnih škola i knjižnica, izložbi, frizera, kozmetičara, teretana i fitness centara, obustavljaju se sva sportska natjecanja, vjerska okupljanja i sl.


Božinović je rekao i da će se obustaviti rad ugostiteljskih objekata svih kategorija, osim pripreme i dostave hrane i rada pučkih kuhinja.


Obustavit će se rad i svih trgovina osim onih koje prodaju prehrambene i higijenske artikle, a radit će ljekarne, benzinske crpke, pekarnice, kiosci, specijalizirane trgovine dječjom opremom i za invalidska pomagala, prodaja hrane za životinje i sl.


Zabrana se odnosi na rok od 30 dana.



Nove mjere za sprječavanje širenja zaraze


Voditelj Stožera Davor Božinović najavio je da od ponoći stupaju na snagu strože mjere socijalnog distanciranja radi sprječavanja širenja zaraze.


Od četvrtka u 0:01, na snagu stupa čitav niz mjera kojima je za cilj osigurati strože mjere socijalnog distanciranja, u svrhu ublažavanja mogućnosti širenja epidemije.


"Osnovno je u ovoj epidemiji da se svatko pridržava mjera osobne higijene i socijalnog distanciranja, u zatvorenom prostoru dva metra, na otvorenom jedan metar udaljenosti među osobama", rekao je Božinović.


U pripremi je odluka kojom se u Hrvatskoj otkazuju svi javni događaji i okupljanja, obustavlja se rad za sve uslužne djelatnosti koje nisu prijeko potrebne za funkcioniranje zajednice, primjerice muzeji, kazališta, kina...


Obustavlja se i rad ugostiteljskih objekata svih kategorija, uz izuzetak pripreme i dostave hrane te rada pučkih kuhinja.


Također će se obustaviti rad svih trgovina, osim prodaje prehrambenih i higijenskih artikala, ljekarni, benzinskih crpki, kioska, pekarnica, specijaliziranih trgovina s dječjom opremom, prodajom hrane za životinje, prodajom specijaliziranih ortopedskih pomagala...


Obustavlja se rad teretana, sportskih centara, fitness i rekreacijskih cenatara, svih organiziranih treninga, plesnih škola, dječjih i drugih radionica. Vrijedi i obustava vjerskih okupljanja.


Objekti koji će raditi moraju osigurati što veću udaljenost radnika i mjere socijalne distance. Također, moraju osigurati provjetravanje prostora, mjere pojačane higijene i svakodnevnog čišćenja prostora, a moraju osigurati i punktove s dezinfekcijskim sredstvima, te plakate o pravilnom pranju ruku i zaštite.


Poslodavci su dužni organizirati rad od kuće, organizirati telekonferencije, otkazati službena putovanja, zabraniti dolazak na posao radnicima koji boluju od akutnih respiratornih bolesti.


Lokalni civilni stožeri bit će zaduženi za provedbu tih mjera.


Privremena zabrana kretanja preko granica


Vrijedi i privremena zabrana kretanja osoba preko graničnih prijelaza. Hrvatskim državljanima omogućit će se povratak u Hrvatsku, a državljanima članicama EU-a povratak u matične države.


Izuzeci se odnose na zdravstvene djelatnike, stručnjake za skrb o starijima, prekogranične radnike; na policijske službenike, timove civilne zaštite, vojno osoblje, međunarodno vojno osoblje, putnike u tranzitu, a to će se morati osigurati dodatno.


Sve trgovine koje će raditi moraju poštivati mjere Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a on će izdati preporuke za prijevoz koje će vrijediti na nacionalnoj razini.


Na snazi su i dalje donesene mjere za smanjenje unosa bolesti u populaciju i jačanje nadzora nad širenjem koronavirusa.

(Hina)




Vezane vijesti
Ažurirano: 22.9.2022. 9:29:33

Create Account