ODRŽAN 14. LJETNI PLANINARSKI POHOD NA LIPU (galerija fotografija)

Autor: Vladimir Beštak
Objavljeno: 31.8.2017. 8:34:39
ODRŽAN 14. LJETNI PLANINARSKI POHOD NA LIPU (galerija fotografija)

Foto: Vlado Beštak

Nedjeljni pohod na Lipu završio sv. misom zahvalnicom u kapeli Hrvatskih mučenika.



Već punih 14. godina, HPD LIPA SESVETE organizira, uz zimske pohode u siječnju i ljetne pohode planinara na Lipu što je kontinuirana aktivnost Društva. Dok zimski polaze iz Sesveta markiranom stazom kroz šumu Divjaču i dalje prema Lipi, ljetni pohodi su zamišljeni kao planinarsko druženje kojim se gostima predstavi sesvetski i prigorski kraj u prirodnoj, povijesnoj, kulturnoj i turističkoj ljepoti. Polazišta Ljetnih pohoda svake se godine mijenjaju, a sve s ciljem upoznavanja i drugih područja sesvetskog Prigorja. Pri tome se određuje ruta koja vodi već zaboravljenim stazama koja su povezivala naša prigorska sela dok još nije bilo asfalta.


Ovogodišnje proslavljanje 800 godina postojanja Kašine bila je idealna prilika da se pohod organizira iz ovog gotovo najstarijeg naselja na području Sesvetskog Prigorja. Okupljanje je bilo u središtu Kašine, u parku ispod župne crkve sv. Petra i Pavla. Usprkos ekstremnim temperaturama na hodanju je sudjelovalo 60 sudionika iz 10 planinarskih društva zagrebačkog i šireg područja. Posebno dragi gosti – „Prijatelji pohoda“ bili su planinari mladog planinarskog društva „Špičunak“ Lokve iz Gorskog kotara koji su ove godine proslavili 10 godina postojanja.


Događanje je otvorio predsjednik „Lipe“ Zdravko Bartolić pozdravljajući prisutne i podsjetio da Društvo ove godine slavi 65 godina od osnutka i 50 godina od otvorenja planinarskog doma na Lipi. Dodao je još jedan broj: 17 godina kako je Kapela Hrvatskih mučenika na Lipi otvorila vrata za sve vjernike i posjetitelje. Osobito je istaknuo lijepu tradiciju Ljetnih pohoda kada se među planinarskim društvima s kojima ostvaruju konkretniju suradnju odabere jedno koje se poziva da bude „Društvo prijatelj pohoda“. Tako je, ovom prigodom, predsjednik Planinarskog društva „Špičunak“ Vilim Novak predstavio rad svoga društva, upoznao prisutne s mjestom odakle dolaze, te predsjedniku uručio prigodne darove. Predsjednik Bartolić je pak „Društvu prijatelja pohoda“, koji su svojim prisustvom uveličali ovaj praznik istinskog prijateljstva i planinarstva predao Zahvalnicu i planinarsku knjigu.


O obljetnici postojanja i povijesti Kašine vrlo nadahnuto govorio je potpredsjednik VMO Kašina i tajnik KUD-a „Kašina“ Tomislav Barbarić dobivši veliki pljesak prisutnih. Istaknuo je da ga raduje što su sesvetski planinari odabrali Kašinu za svoje planinarenje, te na kraju svima zaželio ugodno hodanje.


Hodanje je najvećim dijelom bilo nemarkiranim stazama, ali uz vodiče sigurnim putovima preko lokaliteta Zvorščak (258 m), uz vinograde i voćnjake te uz zaselak Petruši (350 m). Nekad stanovništvom brojni zaselak s više desetaka obitelji, danas je poluprazan. O tom prošlom vremenu sa sjetom je pričao starosjedilac Franjo koji se iznenadio brojnim planinarima na pragu svoje drvene kuće. Nakon sat i pol planinari su preko vrha Dužica (414 m) stigli do Planine Donje. Tamo su im vatrogasci DVD-a Planina Donja otvorili vrata svoga doma i počastili ih pićima. Hvala im! Hvala i Lipašicama na kolačima.


Tako okrijepljeni nastavili su jednoipolsatni uspon prema Lipi (709 m), do planinarskog doma. Domar Renato pobrinuo se za obilje planinarskih jela i hladnih pića koja su godila osobito zbog 32oC kod doma. Iznenađenje su bili TRIO BEND koji su svirkom stvorili poseban ambijent pa je bilo pjesme i plesa. 


Dragi prijatelj Lipe, vlč. Filip Lucić upravitelj Župe sv. Franje Ksaverskog - Vugrovec i ovaj je puta dopješačio na vrh, te je u kapeli Hrvatskih mučenika, točnije ispred, održao sv. misu i obdario planinare i ostale vjernike nadahnutim duhovnim mislima.


Osobito zadovoljstvo i priznanje radu LIPE bila je prisutnost na pohodu uvažene izaslanice Hrvatskog planinarskog saveza, dopredsjednice Jadranke Čoklice.


Vezane vijesti
Ažurirano: 16.3.2024. 9:20:51

Create Account