Održan Svibanjski planinarski susret na Grohotu

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 20.5.2019. 14:42:14
Održan Svibanjski planinarski susret na Grohotu

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

Hrvatsko planinarsko društvo Blagus iz Blaguše organiziralo je protekle nedjelje, Svibanjski planinarski susret na Grohotu. 



U prekrasnoj prirodi, sat i pol laganoga hoda od Glavnice Gornje i malo više iz Blaguše na vrhu Grohot gotovo do same granice Prigorja i Zagorja, odnosno Sesveta i Marije Bistrice, nalazi se planinarski dom Grohot. Počeli su ga blaguški planinari graditi nekako odmah nakon osnutka, od 1987, pa malo po malo, bez ičije pomoći, da bi konačno 2009. godine dom upotpunosti do kraja izgradili i uredili uz pomoć sponzora. 


Na samom vrhu, malo ponad doma nalazi se kapelica na otvorenom posvećena Majci Božjoj od puta, na koju su domaći planinari posebno ponosni. Projektirao ju je naš najveći arhitekt današnjeg vremena za crkvenu baštinu, sada na žalost već pokojni  dr. Tomislav Premelč, a izgradio ju je svojom donacijom i svojim poduzećem Zagrebgradnja Branko Vojnović. Upravo na tom mjestu misu je u rano popodne služio kažinski župnik vlč. Dražen Radigović.


Odmah do kapelice nalazi se čelična platforma koju planinari zovu piramida, visoka 14 metara, izgradio Dalekovod i to je najviša planinarska piramida u Prigorju. 


Društvo se uz planinarski gulaš, te prigorsku kapljicu, i domaču mužiku zabavljalo sve do kmice. 


Slijedeći, ali puno veći susret bit će na jesen kad društvo također kod svog doma slavi svoj 33. rođendan.


Vezane vijesti
Ažurirano: 16.10.2023. 10:40:25

Create Account