Održana akcija davanja krvi

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 20.4.2018. 18:12:29
Održana akcija davanja krvi

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

Crveni križ Grada Zagreba, (na žalost sesvetski Crveni križ nije samostalna organizacija), održao je jučer u Sesvetama u prostorijama Udruženja obrtnika Sesvete, akciju dobrovojnog darivanja krvi.



Na aciju se odazvalo pedeset sesvetskih dobrovoljnih darovatelja krvi od kojih je dvanaestoro iz zudravstvenih razloga odbijeno, jer samo potpuno zdravi građani mogu dati krv. Najčešći problem bio je u nepravilnom tlaku ili pomanjkanju željeza u krvi. Tko je prikupljeno 38 doza životno važne tekućine.


Iz Crvenog križa najtoplije zahvaljuju svim građanima koji su se odazvali na akciju. I ovom prigodom istaknut ćemo najznačajniji razlog mnogih dobrovoljnih darovatelja krvi za redovnim ili povremenim dolaskom na akciju davanja krvi. Većinom je motiviran humanim razlozima. No, iako većina dobrovoljnih darovatelja krvi na akcije darivanja dolaze iz čisto humanih razloga i (ili) zbog kontrole vlastitog zdravlja, nije nemali motiv zahvala cijele društvene zajednice u obliku besplatnog dopunskog osiguranja na teret države. Tako nakon 35. darivanja krvi, dobrovoljni darovatelj može ostvariti pravo na cjelovito besplatno dopunsko zdravstveno osiguranje. 


Kako će u (skoroj) budućnosti upravo dopunsko zdravstveno osiguranje biti sve veći čimbenik u dostupnosti vrhunske medicinske njege bez plaćanja, pametno je u mlađoj dobi postati dobrovoljni darovatelj i time ulagati u svoje zdravlje u budućnosti.


I Grad Zagreb svojedobno se pridružio potpori dobrovoljnom davalaštvu krvi na način da svojim građanima, dobrovoljnim darovateljima osigurava trajno besplatni cjelogodišnji javni prijevoz na cjelokupnom području usluge ZET-a.  


Vjerujemo da su i to dodatni motivi mlađoj populaciji da se odluči uključiti u veliku humanitarnu porodicu dobrovoljnih darovatelja krvi.




Vezane vijesti
Ažurirano: 17.4.2024. 10:11:31

Create Account