Održana eko tribina o zelenoj i plavoj budućnosti Sesveta

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 9.12.2018. 11:31:26
Održana eko tribina o zelenoj i plavoj budućnosti Sesveta

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

Inteligentna prometna rješenja trenutačno su najpotrebnija upravo Sesvetama, a što veće uključenje korištenja obnovljivih izvora energije cijelom svijetu.



Što to točno znači „Inteligentna prometna rješenja”,  i „Održiva mobilnost u gradovima”, objasno je na tribini naziva Zelena i plava budućnost Sesveta, održanoj u subotu u novouređenom prostoru Šahovskog kluba u Sesvetama, profesor sa zagrebačkog Prometnog fakulteta prof. dr. Pero Škorput.  


Prof Škorut nije nepoznat mnogim Sesvećanima čak i onima koji ga nikada nisu vidjeli, putem prekrasnih snimaka Sesveta iz zraka koje je dronom snimao i objavljivao na Yuotube kanalu Zelenih i plavih Sesveta. Stoga je u šali dobio i titulu zapovjednika sesvetskih zračnih snaga. 


Profesor Škorput održao je predavanje o potrebi i načinima rješavanja prometnih problema u, nadajmo se, skoroj budućnosti na ovim našim prostorima, a upravo su Sesvete zbog velikog prometnog zagušenja trenutačno u žiži istraživanja i predlaganja rješenja. 


O ekološkoj komponentu suvremenog života, posebice u domeni iskorištavanja energije za promet, govorio je naš zastupnik u Europskom parlamentu inače i sam Sesvećan Jozo Radoš, a koji se i sam bavi energetskim politikama.  Radoš je posebno istaknuo namjere Europske unije i brzom prelasku korištenja energije u prometu s kemijske (nafta) na električnu energiju. U tom smislu želja je da se već u narednih desetak godina gotovo polovica javnog prometa odvija uz električni pogon, a do 2050. godine sav javni promet i većina privatnog prometa (osobna vozila i sl.) trebala bi za pogon imati električnu energiju.


Pri tom brzina uvođenja električnih vozila neće biti ista za sve zemlje. Prednjačit će uobičajeno skandinavske zemlje, a Hrvatska će tu čini se, ostati na začelju s još nekoliko istovjetnih zemalja.  No, to su tek predviđanja napravljena na temelju europskih direktiva, a budućnost će pokazati kako će doista biti i kojom će se brzinom sve navedeno odvijati.  


S tribine je odaslana poruka najmjerodavnijima u našoj zemlji u kojoj se traži dinamičniji pristup rješavanju pitanja ekoloških i obnovljivih izvora energije, te olakšavanje građanima pristupu vozilima na električni pogon.


Vezane vijesti
Ažurirano: 25.11.2022. 14:35:25

Create Account