Održana Zelena čistka u napuštenom kamenolomu Vukov dol (video)

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 13.4.2019. 17:09:32
Održana Zelena čistka u napuštenom kamenolomu Vukov dol (video)

Foto: Sesvete danas, Borko Samec i djelatnice Parka prirode Medvednica

Park prirode Medvednica organizator je ekološke akcije "Zelena čistka" kojom je danas od otpada očišćen napušteni kamenolom Vukov dol.



Uz cestu Gornja Kašina - Gornja Planina nekada je radio kamenolom poznat i kao Kašinski kamenolom. Odavno nije u funkciji, ali je već jako dugo vrlo pogodno mjesto za ilegalno odbacivanje otpada. To dobro znaju u Parku prirode Medvednica, te su odlučili očistiti to područje.  Akciju provode osmu godinu za redom, obično se odazove veliki broj volontera, no danas, moguće i zbog lošeg vremena uz djelatnike parka pristigli su tek lovci lovci Lovačkog društva Prepelica Sesvete kojima ovakvo kišno i hladno vrijeme uopće nije smetalo. Njih tridesetak uz desetak djelatnika Parka prirode nakon kratke okrijepe s pripremljenim kiflicama, prionuli su poslu.


Otpada je bilo doista svakakvoga. Onaj krupni pokupili su prvo kamioni - grajferi, a potom se prešlo na ručno pobiranje smeća u vreće. Nije bilo teško primijetiti veliku hrpu odbačenih dijelova ploča kamene vune koja se rabi za izradu termo fasada. Doduše, kamena vuna je neopasna, inertna prema okolišu, ali neopasni su i kubici šute, crijepa, cigle i drvenog materijala, pa ipak to nije razlog da ga se samo tako gdje se kome prohtije baci u okoliš. Postoji propisima mjesta kako odlagati komunalni i građevinski otpad, kako opasni, no očito se toga neki ne drže. Bilo je i opasnog otpada, primjerice vidjeli smo azbestne ploče, ali i dijelova namještaja  i tko zna čega sve još ne, uz nezaobilaznu plastiku u raznim oblicima  bojama. 


Tko to sve ovdje dovozi? "Već dugo sumnjamo da ovdje, ali i na druga slična mjesta otpad odlaže dio onih koji se bave odvozom otpada iz privatnih kuća. Primjerice, angažirate čovjeka da vam odveze otpad, platite mu, a on umjesto na propisan način otpad odbaci ovdje", govori nam Andrea Kostelić iz Parka prirode Medvednica, dodajući kako su jednom morali pokupiti na stotine odbačenih pelena za odrasle koje je zacijelo netko iz nekog staračkog doma jednostavno ovdje bacio. Radi se o opasnom otpadu, opasnom po okoliš zbog kemikalija koje takve stvari sadrže. 


Što poduzeti da se prevenira ilegalno navažanje otpada na prostor Vukova dola. "Imamo informaciju da će komunalno redarstvo postaviti fizičku prepreku, dakle rampu koja bi trebala zaustaviti ulazak teretnim vozilima do kamenoloma, te uz njega i kameru, kako bi eventualni prekršitelji mogli biti identificirani i sankcionirani", rekla je Kostelić dodajući da je akciju podržao i grad Zagreb angažiravši kamione na odvozu otpada i njegovo propisno zbrinjavanje. 




Video: Djelatnice Parka prirode Medvednica

Vezane vijesti
Ažurirano: 22.4.2024. 16:16:09

Create Account