Olujni vjetar u Zagrebu radi štetu, dvije osobe ozlijeđene, policija poziva građane da ne izlaze bez potrebe

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 13.5.2019. 10:54:16
Olujni vjetar u Zagrebu radi štetu, dvije osobe ozlijeđene, policija poziva građane da ne izlaze bez potrebe

Foto: Radio Sljeme

Policija je objavila upozorenje u kojem preporučuje građanima da bez potrebe ne izlaze na otvoreno. Županijski centar 112 Zagreb zabilježio je 240 intervencija operativnih službi. Dvije su osobe ozlijeđene uslijed jakog i olujnog vjetra.



Riječ je o pješaku na Trgu bana Josipa Jelačića i jednoj sugrađanki na koju je pala grana na Črnomercu - izvijestio je MUP. Zbog porušenih stabala vatrogasci imaju pune ruke posla. Cijelu noć udari vjetra u metropoli bili su oko 70 kilometara na sat. 


Gradonačelnik Milan Bandić jutros je okupio resorne interventne službe Zrinejvca, Čistoće, Zagrebačkih cesta i ZET-a te je održan koordinacijski sastanak.  Za dojave o poteškoćama uzrokovanih vremenskim neprilikama, koje se odnose na komunalnu i prometnu infrastrukturu, otvorena je besplatna linija 0800 818 919. 


- Zbog jakog vjetra noćas i jutros je zabilježeno padanje stabala i grana u podsljemenskoj zoni i zoni park-šuma, pa molimo građane da se što manje zadržavaju u zoni Tuškanca, Jelenovca, Zelengaja, Šestinskog dola, Kraljevca, Maksimira. Građani koji žive uz šumu trebaju izbjegavati zonu šume - upozorile su Hrvatske šume.


Danas je trebao biti otvoren Floraart no zbog izvanredne situacije to se odgađa. Svečano otvaranje bit će u četvrtak.


- Posla je puno. Na samom Budneku gdje se trebala održati međunarodna izložba Floraart izvaljena su 22 stabla, rekao nam je direktor Zrinjevca Igor Toljan.


Uslijed vremenskih neprilika ozlijeđene su i jučer dvije osobe jučer, 12. svibnja oko 19.35 sati u Centru na Trgu bana Josipa Jelačića došlo je do prevrtanja drvenog štanda koji je pao na 80-godišnjakinju koja je tom prilikom teže ozlijeđena, dok je na Črnomercu, također jučer 12. svibnja oko 17 sati, uslijed jakog vjetra došlo do rušenja drvenog štanda na 61-godišnjakinju koja je tom prilikom zadobila površinske ozljede nosa.

 

Tijekom protekla 24 sata područje Policijske uprave zagrebačke zahvatilo je nevrijeme praćeno jakom kišom i vjetrom te su evidentirana oštećenja:

 

Na više lokacija u Gradu Zagrebu i okolici jaki vjetar uzrokovao je padove stabla i granja na kolnik te na žice javne rasvjete; u Maksimiru u Ulici Rebar stablo dužine 15 metara je palo preko kolnika i na žice javne rasvjete, dok je u Ulici Gorice stablo palo na električne vodove. U Žažinskoj ulici stablo dužine sedam metara je palo preko kolnika. U Ivanjoj Reci u Ulici Svetog Ivana stablo je palo preko kolnika.

 

U Rakitju na Županijskoj cesti 3064 na križanju Novačke i Rakitske ulice, nedugo iza ponoći stablo je palo na dva strujna kabela koji su potom pali na kolnik, promet je bio obustavljen do jutarnjih sati.

 

U Donjoj Lomnici u Dugoj ulici stablo je palo na kolnik uslijed čega je oštećena žičana dvorišna ograda u dužini od oko 6 metara, dok je u Centru u Nazorovoj ulici stablo pri padu oštetilo žičane ograde.

 

Na Rokovom perivoju stablo hrasta duljine 20 metara je palo te oštetilo betonski zid i srušilo metalnu ogradu.

 

Na području Medveščaka u Ulici Stjepana Babonića na parkirani osobni automobil pala je metalna ograda s obližnjeg gradilišta kojom prilikom su na vozilu nastala oštećenja u vidu ogrebotina, udubljenja  te mehaničkog oštećenja ( otkinuti retrovizor ).

 

U Medvedgradskoj ulici s fasade zgrade su otpale dvije mramorne ploče na parkirani osobni automobil kojom prilikom su nastala oštećenja u vidu udubljenja i oštećenja stakla dok se u Savskoj cesti s zgrade odlomio dio fasade na visini od oko 20 metara te pao na parkirani osobni automobil  i tom prilikom je na vozilu oštećeno vjetrobransko staklo i poklopac motora.

 

Na Črnomercu u Ulici Treščak vjetar je otpuhao limeni krov kuće. U Ježevskoj ulici s zgrade u nizu pala je limena konstrukcija krovišta dimenzija 40x20 metara, dok je dio ostao naslonjen na zgradi, obzirom da je do pada došlo na stranu parka nije bilo oštećenja druge imovine.

 

U Maksimirskoj cesti kod kućnog broja 107 srušilo se stablo na tramvaj u pokretu, zastoj u smjeru zapada trajao je od 5.30 do 9.30 sati, nije bilo ozlijeđenih osoba. 


Vezane vijesti
Ažurirano: 4.8.2023. 17:01:29

Create Account