Otvorena izložba radova studenata arhitekture na temu preobrazbe Sesveta

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 25.5.2019. 16:16:00
Otvorena izložba radova studenata arhitekture na temu preobrazbe Sesveta

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

U petak navečer u prostoru Šahovskog kluba udruga Zelene i plave Sesvete otvorila je izložbu radova studenata arhitekture na temu arhitektonske preobrazbe Sesveta.


Dvadesetak studenata završnih godina studija Arhitektonskog fakulteta iz Zagreba izložilo je svoje radove na temu preobrazbe dijela Sesveta. Studenti su svojedobno na kolegiju o stambenoj arhitekturi kojeg vodi i kojeg je kao kolegij impelemntirao prof. Mladen Jošić, dobili zadak promisliti  o  mogućnostima stanovanja u budućnosti i što bi to podrazumijevalo. Pritom su se bavili obuhvatom koji je uzet za Progireg Living lab, a to su mjesni odbori Sesvetska Sopnica, Novi Jelkovec i Centar. 


Na prostor se gledalo kroz proces transformacije i zanemareni su svi postojeći uvjeti razvoja i planiranja, odnosno studentima je pružena prilika i potpuna sloboda baviti se prostorom neopterećeni bilo kakvim uvjetima kroz prizmu NBS (prirodno uvjetovana rješenja), a to znači da je planiranje uključivalo zadržavanje oborinskih voda u prostoru i prirodnu filtraciju, novo oblikovanje voda, uvođenje nove paradigme življenja, uključivanje urbane poljoprivrede kao sastavnog dijela planiranja i slično.


Uz idejna rješenja na izložbi su prikazane i makete možebitnih budućih zgrada u prostoru obuhvata.


"Znam da čete otići, nije mi to lako reći, ali vratite nam se kad obiđete svijet. Za vas nema problema, vani vas, budite uvjereni, svi žele, a možda će doći i vrijeme da će i kod nas početi se cijeniti struka", rekao je nakon otvorenja izložbe na malom kružoku profesor Jošić. 



Njihovi radovi sada su izloženi u prostoru Šahovskog kluba, a zainteresirani građani moći će razgledati ih svakim radnim danom od 17 do 19 sati.


Vezane vijesti
Ažurirano: 1.12.2023. 14:06:59

Create Account