Otvorena izložba "Snimio: Ivo Kirin"

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 30.10.2019. 8:53:07
Otvorena izložba "Snimio: Ivo Kirin"

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

Galerijski prostor Muzeja Pirgorja bio je sinoć pun Sesvećana i drugih znatiželjnika pridošlih razgledati novoizneseno sesvetsko blago bliske nam povijesti.



Malo tko izvan stručnih sesvetskih krugova znao je za Ivu Kirina, prvog sesvetskog fotografa, a još manje je bio poznat njegov opus, jer je bio skriven, a tek je pokoja njegova fotografija bila očuvana i javnosti, barem onoj stručnoj, dostupna, kao primjerice do sad najpoznatija njegova fotografija crkve Svih Svetih. 


Fotiks, naziv koji danas pojedini fotografi, ali i društvene grupe upotrebljavaju za svoje potrebe u raznim izvedbama originalno bismo mogli pripisati upravo Ivi Kirinu koji ga je sam koristio, vjerojatno i osmislio FOT-I (Ivo) K (Kirin) S (Sesvete).  Upravo je Fotiks veliki dio svog života posvetio fotografiji i to u vrijeme dok je ona bila još relativna novotarija na ovim našim prostorima. 


Upravo danas uz pomoć novootkrivenih Kirinovih slika možemo se točno vratiti u u međuratno razdoblje početka i njegova intenzivnog fotografskog rada. 

"Kao vrlo popularna i istaknuta javna osoba Sesveta, fotografskom je kamerom zabilježio različite segmente i događaje društvenog života od kraja dvadesetih do sredine četrdesetih godina 20. stoljeća. Sačuvani fotografski opus, pogotovo dio u kojem se prepoznaje privrženost Sesvetama, predstavlja vrijedan i autentičan povijesni dokument. Svojim samoprijekornim fotografskim radom odavno je zaslužio biti uvršten u panteon sesvetskih zaslužnika", kaže Damir Fofić, povjesničar i arheolog, te autor ove izložbe zajedno s fotografom Darkom Lesingerom. 


Ipak, najzaslužniji što su fotografije Ive Kirina ugledale svjetlo dana je Branko Turajlić, Sesvećanin koji je pretražujući tavan svoje kuće, a u kojoj je Kirin živio na početku današnje Varaždinske, pronašao 140 staklenih negativa. Odmah ih je donio u muzej i tako je krenula cijela priča. 


Nazočne na otvorenju ove za Sesvete izuzetno značajne izložbe pozdravili su u ime domaćina ravnateljica muzeja Morena Želle, Damir Fofić, Branko Turajlić, Darko Lesinger, potpredsjednik VGĆ. Sesvete Dražen Markota i izaslanica gradonačelnika Mirna Rudan Lisak iz Gradskog ureda za kulturu koja je i otvorila izložbu. 


Na otvorenju okupio se vrlo veliki broj ljudi koji su prepoznali njenu važnost i vrijednost, a bilo je i onih koji su došli otkriti svoje bliske pretke. Zanimljivo je da je na jednoj fotografiji danas još živući Sesvećanin Marijan Munda. Mnogi koji nisu mogli doći na otvorenje, zacijelo će s velikim zanimanjem razgledati zabilježene negdašnje javne događaje kao primjerice dolazak u Sesvete omraženog kralja Karađorđevića, svetinju ispred zgrade općine (današja zgrada muzeja - kurija), svadbe, poslove u polju, prve sesvetske vatrogasce, ili možda najbolja Kirinova portretna fotografija orkestra harmonikašica s njihovom učiteljicom.


Mnogo toga trebalo bi još reći o izložbi i samom do sad nepoznatom sesvetskom fotografu, no zainteresirani imaju prigodu razgledati ju do 27. ožujka slijedeće godine, a ljubitelji suvremene tehnologije detalje će dobiti putem skeniranja QR koda s kataloga izložbe.


Vezane vijesti
Ažurirano: 6.3.2024. 13:08:20

Create Account