Ove subote ekološka akcija za medonosnu livadu

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 9.9.2021. 18:23:17
Ove subote ekološka akcija za medonosnu livadu

Foto: Plakat

Udruga Zelene i plave Sesvete organizira ekološku akciju čišćenja parcele n a kojoj će biti medonosna livada.




Prostor između ulice Ljudevita Posavskog i Vuger potoka, točno nasuprot najveće zgrade u Novom Jelkovcu u istoj ulici trebao bi uskoro postati pravi mali raj. Doduše, ovoga puta ne izravno za ljude, nego prvenstveno za pčele, bumbare i ostale korisne kukce kojih je zbog ljudskog utjecaja sve manje, a svojim postojanjem i djelovanje ljudima gotovo život znače. 


Parcela površine dva nogometna igrališta u vlasništvu je države, a njome gospodari grad. Znajući kako kod nas imaju odnosno prema svojim nekretninama i ovaj gazda i gospodar, ekološki osviješteni građani odlučili su taj prostor revitalizirati i udahnuti mu novi, u našoj državi i gradu do sad neviđeni smisao - livadu za korisne kukce. 


Osnivanju prve medonosne livade na ovim prostorima jugoistočno od Beča odobrio je i Gradski ured za poljoprivredu, a nakon prvotne akcije čišćenja šikare, slijede nešto malo finiji radovi, pa stoga organizator poziva građane da se odazovu i svakako ponesu rukavice. 


I naravno, da odmah razbijemo iluziju, taj prostor u budućnosti neće biti park, nego medonosna livada. Pčelica Maja, Pavo i svo ostalo društvo nemaju što tražiti na pokošenom travnjaku. Oni trebaju cvijeće, puno cvijeća i to onog medonosnog. Pa stoga, ako će u ovo doba na tom prostoru  biti sve puno zlatošipke da pače, samo da ponovo ne bude nikome korisna i ružna šikara. 




Vezane vijesti
Ažurirano: 16.4.2024. 11:59:14

Create Account