Ovo je zgrada u koju se seli sesvetski sud

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 7.7.2020. 13:30:51
Ovo je zgrada u koju se seli sesvetski sud

Foto: Sesvete danas

Glavna zgrada Općinskog suda u Sesvetama teško je oštećena u potresu i mora se iseliti.



Općinski sud u Sesvetama, koji trenutno zapošljava 13 sudaca, 5 savjetnika, 55 službenika (uključivši 9 zk referenata) i 5 zaposlenika, smješten je na tri lokacije u Sesvetama, glavna zgrada suda u Zagrebačkoj, koja je sad iseljena, prostor prekršajnog suda je u zgradi Narodnog sveučilišta, a zemljišno-knjižni odjel smješten je u zgradu kod raskrižja, na početku Bjelovarske. 


Glavna zgrada suda, staro zdanje koje je u privatnom vlasništvu za što se dugi niz godina plaća najamnina, morala je zbog opasnosti nakon potresa biti iseljena, pa su tako službenici privremeno iseljeni u Zelinu gdje kao i u Dugom Selu djeluje ispostava Općinskog suda Sesvete. U Zelini je devedesetih godina izgrađena suvremena velebna zgrada suda koja nije u potpunosti iskorištena, pa tenutačno dio tog prostora koriste djelatnici suda iz sesvetske centrale.


Dugo se godina u Ministarstvu pravosuđa razmišlja o rješenju smještaja Općinskog suda Sesvete u adekvatni prostor, no čini se po učinjenom, da se samo razmišlja. Ideja od zadnje dvije - tri godine, od kako je artikulirana ideja o preobrazbi ugaslog industrijskog kompleksa Sljemena u suvremeni javno - privatni prostor i koji bi trebao postati novo središte Sesveta, je da se na tom budućem prostoru izgradi zgrada suda do koje bi trebala biti i nova zgrada policije. No, do tog će vremena proteći još mnogo vode kroz obližnji Vuger potok. 


Ministarstvo je nedavno pozvalo na iskazivanje interesa za davanja sudu u najam adekvatnog prostora, na koji se javilo samo poduzeće Telektra koje ima adekvatni prostor u Industrijskoj ulici, u neposrednoj blizini sajma. Obzirom da je Telektra bila jedini ponuđač, ministarstvo, odnosno Vlada RH prihvatila je ponudu od milijun i 588 tisuća kuna godišnje najamnine za prostor u kojem će biti objedinjene sve sudske službe, danas još rasprostranjene na tri lokacije.  


Vlada RH dala je suglasnost da se potpiše ugovor s poduzećem Telektra o najmu prostora za Općinski sud Sesvete do konca 2027. godine, do kada se valjda ocjenjuje da bi projekt preobrazbe Sljemena mogao zaživjeti i nova zgrada suda izgrađena. 



Živi bili pa vidjeli.



Vezane vijesti
Ažurirano: 15.3.2022. 14:00:59

Create Account