Ovogodišnje Vincekovo u Glavnici Donjoj

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 16.1.2020. 13:28:19
Ovogodišnje Vincekovo u Glavnici Donjoj

Foto: Sesvete danas, arhiva

Udruga zagrebačkih (sesvetskih) vinogradara i ove godine organizira tradicionalnu manifestaciju Vincekovo.



Na osnovni narodnih običaja kontinentalne Hrvatske, za blagdan sv. Vinka mnogi vinogradari i vinogradarske udruge priređuju manifestacije "Vincekovo". Blagdan sv. Vinka je 22. siječnja, no u današnje vrijeme veće manifestacije sele se za vikend kad je većina veseljaka u mogućnosti doći na veselicu.


Udruga koja okuplja vinogradare i vinare na području Grada Zagreba, sa sjedištem u Sesvetama  ove godine priređuje i poziva građane. Ovogodišnji domaćin je Željko Buči iz Glavnice Donje u čijem će vinogradu biti održan tradicionalni obred, potom i veselica.


Program počinje u subotu, 18. siječnja u 12 sati u društvenom domu u Glavnici Donoj gdje će moravečki župnik vlč. Mladen Sinković predvoditi misu posvećenu sv. Vinku, a potom oko 13 sati kreće se do obližnjeg vinograda gdje će biti održan tradicionalni obred. 


Ulaznica na ceremoniju je kupnja vinske čaše po cijeni od 40 kuna što znači pij i jedi koliko želiš. Domaćini uz kobasice pripremaju već uobičajeno na manifestacijama Vincekovoga ognjište na kojem će svatko moći ispeći špek ili kobasicu na štapu. 


Obzirom da se manifestacija Vincekovo održava na otvorenom preporuka je posjetiteljima da se dobro i slojevito odjenu i obuju toplu i nepromočivu obuću. 


Na naslovnoj fotografiji  prošlogodišnje Vincekovo u Gračanima kod domaćina Ivice Vinceka


Vezane vijesti
Ažurirano: 21.1.2024. 15:33:14

Create Account