Planet je (konačno) srušen

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 21.3.2017. 23:10:30
Planet je (konačno) srušen

Foto: Planet neposredno prije rušenja i današnje fotografije

Nekad sportski centar, pa noćni klub,  a danas sesvetsko ruglo i okupljalište narkomana, konačno je sravljeno sa zemljom.

Nema Sesvećana, a koji nešto malo duže pamti život na ovim prostorima, a da ne zna rođenje, život i konačno uništenje prostora sportskog centra, pa noćnog kluba i konačno devastiranog prostora pogodnog za konzumiranje narkotika. Izgrađen u zamahu gradnje sportskih objekata na području Zagreba i okolice ranih osamdesetih godina prošlog stoljeća, sportski centar je u to doba doista intenzivno korišten.

Devedesetih se pretvara u noćni klub kratkog roka trajanja koji ubrzo prestaje radom, a prostor se zapušta. Početkom novog tisućljeća rađaju se različite ideje o potrebi uređenja ovog prostora, a sve počinje potrebom rušenja postojećeg objekta. No, do ovih se dana nije daleko odmaklo od ideja kojih je bilo na pretek. Većina ih je ustvari vrlo slična i slažu se u potrebi privođenja tog prostora sportskoj namjeni.

Prije nekoliko godina čak je i gradonačelnik Bandić bio obišao ovaj zapušteni sportski centar na Luci predloživši tada Sesvećanima da dadu ideju i da se počne raditi na tome. Potrebno je prema ideji donijeti novi urbanistički plan uređenja cijelog tog prostora, da se može nastaviti dalje. No, prvi konkretni korak je učinjen. Kako nam je rekao predsjednik gradske četvrti Sesvete, Dražen Markota, na njegovo inzistiranje objekt je konačno srušen, što bi moglo ubrzati cijeli taj tromi proces.

"Moja ideja je da se na tom prostoru izgradi nekoliko igrališta i za školu i za djecu i za rekreativce, a u sportskoj zgradi uredi prostor za borilačke sportove koji postoje u Sesvetama, nižu mnoge uspjehe, a nemaju adekvatne prostore za trenitanje", kaže Markota. Njegov prethodnik, a danas zamjenik Marijan Tomurad slaže se s potrebom uređenja sportskog centra Sesvete dodajući još pješačke i biciklističke staze.

Naravno, svatko bi mogao imati još mnogo ideja, no činjenica je da je baš ove nedjelje jedna sesvetska obitelj, brat i sestra Radoš Iva i Ivan, kao članovi hrvatske taekwondo reprezentacije na turiniru u Belgiji G-1 klase osvojila medalje. I to Iva zlato, a Ivan Srebro. Bila je to polovica hrvatskih medalja koja je našu zemlju na tom turniru svrstala na drugo mjesto odmah iza Tajlanda. Pogađate, brat i sestra Radoš treniraju u zagrebačkom Metalcu, jer Sesvete nemaju svoj klub.

Da u Sesvetama postoji adekvatan sportski prostor, možda bi naša, sada već slavna Iva trenirala u sesvetskom taekwondo klubu:


Da imaju adekvatan prostor, moguće je da bi bili tu. I da bi tada mnogi mali Sesvećani odlazili na treninge tog i ostalih borilačkih sportova, za koje, kažu stručnjaci, da su najbolji za razvoj djece osnovnoškolske dobi. Stoga, palac gore za rušenje Planeta i nestrpljivo čekamo konkretiziranje ideje, ma kakva ona bila, da konačno počne realizacija sesvetskog sportskog centra. A o potrebi prave sportske dvorane "grada" od 90 tisuća stanovnika, da i ne pričamo.


Create Account