PLANINARENJE PO SAMOBORSKOM GORJU

Autor: Vladimir Beštak
Objavljeno: 3.12.2018. 23:00:22
PLANINARENJE PO SAMOBORSKOM GORJU

Foto: Članovi HPD-a Lipa Sesvete

Sesvetski planinari prošlu su nedjelju planinarili po Samoborskom gorju.




Samoborsko gorje je posebno za planinare budući je u njegovu okrilju bio cilj prvoga organiziranog izleta u povijesti hrvatskog planinarstva - HPD-ov izlet na Oštrc i Plešivicu 17. svibnja 1875. Iz poštovanja na ovu planinu, u  nedjelju, 2. prosinca 34 planinarki i planinara HPD „Lipa“ planinarilo je na trasi: Rude – Veliki Dol – Šoićeva kuća – planinarski dom „Cerinski vir“. Programom izleta planinarenje je na početku bilo obogaćeno obilaskom Rudnika svete Barbare u Rudama, točnije obnovljenih 350 m rovova starih nekoliko stoljeća. Rudnikom upravlja KUD Oštrc čiji su vodiči upoznali Lipaše o zanimljivosti bogatoj prošlosti i tradiciji rudarenja u Rudama i proveli ih kroz rovove u kojima se do  ranih pedesetih godina 20. stoljeća kopala rudača (željezo, bakar i gips). Prigoda je bila probati i Rudarsku greblicu – slani kolač od sira i oraha ili od sira i zelenja koji je tada bio zaštitni znak svakog rudarskog doma. Ovaj obilazak poklopio se s obilježavanjem Barbarinja u Rudama – adventskom manifestacijom kojom rudari obilježavaju dan svoje zaštitnice sv. Barbare.


Nakon podzemlja slijedila je pješačka tura usponom prema Velikom Dolu pri čemu je sunce otjeralo sumaglicu te su se pojavili kasnojesenski vidici na brda i uspavana sela Samoborskog gorja. Hodanje je nastavljeno prema trenutno zatvorenoj Šoićevoj kući te potom usponom do sela Veliki Lipovec i spustom u atraktivni kanjon potoka Javorec  do 10 m visokog slapa Cerinski vir. Zbog malo vode ovaj puta se nije moglo potpuno uživati u njegovoj ljepoti. Nakon desetak minuta Lipaši su došli i do prekrasno uređenog planinarskog doma u Cerini kojim upravlja HPD-a „Sveti Patrik“ i u kojem se odvija mnoštvo događanja Udruge Ekosspiritus. O tome kako je građen najmlađi planinarski dom u Samoborskom gorju, s poviješću ovog kraja te planovima i aktivnostima Udruge prisutne je vrlo nadahnuto upoznao tajnik Radovan Librić. I sami planinari su obilaskom doma uvidjeli koliko je ljubavi utkano u njegovo uređenje te nije nedostajalo komentara: ovaj dom treba predložiti za izbor najboljeg planinarskog doma u Hrvatskoj.


Nakon ručka i odmora u planinarskom domu „Cerinski vir“ svima je godilo lagano pješačenje do Smerovišća na autobus. U povratku prema Sesvetama neizostavno je bilo usputno zaustavljanje u Samoboru na kremšnitama. Ovaj zadnji autobusni izlet u ovoj godini svima ostaje u lijepom sjećanju.


Prosinac će Lipaši završiti zajedničkim izletom Prigorskim krajem podno Lipe, u nedjelju, 16. prosinca. Planovi izleta za slijedeću godinu su već napravljeni. U njima ima težih izleta na planine u Sloveniji i Velebitu do mnoštvo lakših izleta po Lijepoj naših i nezaobilaznoj Lipi. Osobito ističu već 13. susret s planinarskim prijateljima iz Viteza početkom srpnja na nekoj od planina BiH.


Planinari najstarijeg sesvetskog planinarskog društava pozivaju sesvećane koji žele promijeniti način i stil života čitavim nizom aktivnosti koje suvremenom čovjeku život čine ugodnijim, zanimljivijim i nadasve ljepšim da se uključe u HPD „Lipa“ (www.hpdlipa.hr). Jer biti planinar znači obilaziti i upoznavati ljepote Zemlje, uživati u prekrasnim gorskim vidicima, stjecati nove prijatelje. Odlazak u prirodu i kretanje na čistom gorskom zraku predstavlja aktivan način odmora, koji unatoč uloženom fizičkom naporu, čovjeka ispunjava novom snagom i zadovoljstvom.



Vezane vijesti
Ažurirano: 16.3.2024. 9:20:51

Create Account