Planinska božićna bajka

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 24.12.2017. 12:37:31
Planinska božićna bajka

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

Golemi trud uložili su mještani Planine Donje u blagdansko uređenje svog naselja, ali i u priču oko dolaska Djeda Mraza i podjele darova mališanima.


Većina mještana Planine Donje veliku pozornost pridaje blagdanskom uređenju svojih kuća i okućnica, ali osim u privatnom smislu, udružili su snage pa su prekrasno ukrasili i javne prostore svog naselja. Tako kada se ulazi u naselje iz pravca Gornje Kašine, lampicama su uređena svojevrsna "vrata naselja" gdje osim svjetlećeg stiliziranog svojevrsnog slavoluka, zimzelena drvca s jedne strane ukrašena su tisućama lampica, a s druge strane špalir uz cestu  listopadnog drveća decentno je osvijetljen reflektorima.


Na ulazu u naselje je i mali park sa starim bunarom koji onako ukrašen u noći svjetlima prigodne rasvjete doima se kao ulazak u bajku u kojoj su uz Djedicu glavi likovi svim oni mnogobrojni njegovi pomagači. 


Ukrasili su Planinci i raskrižje u središtu naselja usred kojeg također dominira stari bunar, klupa za odmor i okolno raslinje. 


No, prava priča nakon što posjetitelj došavši u ovo najviše sesvetsko naselje ostane naprosto zabezeknut  njegovim blagdanskim noćnim vizualnom, slijedi kod vatrogasnog doma oadkle je lani i krenula cijela ta priča. Vatrogasci potpomognuti mnogobrojnim građanima i mjesnim odborom, ispred svog doma uredili su pravi poligon za slijetanje Djeda Mraza. Ustvari, za njegovo parkiranje, jer je stigao na quadu vučen sa stotinjak sobovskih snaga. 


Tu su ga čekala gotovo sva planinaska djeca i njihovi roditelji, ali i mnogobrojni drugi znatiželjnici. Uz svjetla tisuća lampica s mnogobrojnih raslinja, osvjetlijene su bile i prave starinske drvene konjske saonice, mala drvena kola, a na cijelom tom prostoru je bio rasprosten debeli tepih slame.


 Na više mjesta u bačvama ili posebnim žarnicima gorjela je vatra za grijanje mnoštva što je davalo dodatnu draž i ugodu, kako toplinsku, tako i vizualnu, a  vizualno lijepo, ali i žalucu potrebno davao je pogled na kotlove s čajem za djecu, kihanim vinom za odrasle i kobasama za sve gladne. I sve je to bilo beslatno za svakog dobrodošlog posjetitelja ne samo Planinca, nego bilo odakle. 


Uz mnogobrojne kolače i posebne slastice za djecu na štapićima koje su priredile vrijedne domaćice sredstva za cijelu tu priču osigurao je DVD Planina Donja. Ne samo za rečeno, nego i za darove koje je dijelio pravi Djed Mraz. Barem su tako tvrdili mališani. 


Djedica koji je izgledao vrlo vitalan za svojih dvjestotinjak ili koliko već godina ima, a koji je pristigao taman nakon pravog velikog vatrometa, nakon što je sišao sa svog modernog vozila, prepraćen u društvu svojih Mrazica zasjeo je na pravi veliki drveni tron, na prijestolje koje kao da je doista nekoć pripadalo nekom kralju, no vlasnika prijestolja Sovu jednom ćemo o tome nešto priupitati. 


Mnogobrojna dječica strpljivo su čekala u redu da dobe svoj dar koje je ovaj sijedi u crvenom neumorno izlačio iz velike vreče. I to ne samo jedne imao je još nekoliko pravih crvenih vreča s tvrdo "č", jer Planinci tvrde da kod njih ništa nije mekano, pa su i oni sami takvi. 


Darova je bilo za sve mališane. Kuhanog vina je bilo za sve odrasle. Svega je bilo dovoljno za svakoga. A miline od cijele te priče bilo je i previše. I ono što je još jako dobro. Cijelo to događanje nije dugo potrajalo, točno onoliko koliko treba, s mjerom da se ništa od te prekrasne slike ne pokvari. 


Uz prigodnu narodnu i međunarodnu božićnu glazbu nakon kojeg sata druženja mnoštvo se razišlo s mnogo lijepih utisaka  s tog prekrasnog druženja, a ovu Planinsku Božićnu bajku najviše će pamtiti mališani. Pa dobili su dar od praavooog Djedaaa Mraazaaa!


Vezane vijesti
Ažurirano: 26.12.2023. 11:32:10

Create Account