Podjelom priznanja obilježen 25. listopada, Dan dobrovoljnih darovatelja krvi

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 23.10.2018. 12:55:17
Podjelom priznanja obilježen 25. listopada, Dan dobrovoljnih darovatelja krvi

Foto: Crveni križ

Svake godine povodom Dana darivatelja krvi u Republici Hrvatskoj koji se obilježava 25.listopada, Gradsko Društvo Crvenog križa Zagreb organiziralo je svečanost za darivatelje krvi koji su krv darovali 35 i više puta. 



Kako odavno već sesvetski Crveni križ nije samostalan, nego je tek dio jedinstvenog centralističkog društva Crvenog križa Grada Zagreba, tako su i jubilarni sesvetski darovatelji krvi jučer pirmili priznanja za višestruko darovanu krv.


S područja Sesveta nagrađeni su: 


Za 35 darovanih doza krvi Tatjana Bijelić

Za 50 darovanih doza Anto Stojanović  

Za 75 darovanih doza Jasna Kovačić i Zvonko Rumenjak


Čestitamo našim jubilarcima.


U znak zahvalnosti i sjećanje na prvi akciju darivanja krvi medalja zahvalnosti Crvenog križa Zagreb dodijeljena je predstavnicima tvrtke  Franck, a predstavnicima tvrtke Pliva za 65 godina organiziranja akcija.


Ove godine obilježava se 140 godina rada Crvenog križa na tlu Hrvatske, 65 godina od prve akcije darivanja krvi u Željezari Sisak koja je održana 25.10.1953.g, nedugo nakon toga, 2.11.1953. godine održana je prva akcija u Zagrebu, u tvornici Franck, a odmah potom slijedila je i akcija u Plivi.


Godišnje Crveni križ Zagreba organizira i provede približno 160 akcija sa prikupljenih oko 10.000 doza krvi.


Ovim putem želimo se zahvaliti svim darivateljima krvi, jubilarnim, onima koji krv više nažalost ne mogu darovati, ali i svima onima koji će jubilarni darivatelji tek postati.


Uz jubilarne darivatelje krvi naš veliki ponos su i prvodarivatelji (oko 1.000 mladih) koji krv po prvi puta darivaju u svojoj srednjoj školi.


Na svečanosti su svoju zahvalnost iskazali i gosti iz javnog života: Ministar zdravstva prof.dr.sc. Milan Kujundžić, dr.med, predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba dr.sc. Andrije Mikulić, gosti iz grada Passignana- gradonačelnik Sandro Pasquali, predsjednik udruge AVIS – Giovanni Magri i ostali članovi delegacija iz udruga AVIS i AIDO, te gosti iz ostalih društava Crvenih križeva Hrvatske, te članovi našeg Odbora i Skupštine.



Vezane vijesti
Ažurirano: 17.4.2024. 10:11:31

Create Account