"Ponos domovine" u Gimnaziji Sesvete

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 17.3.2018. 11:38:26
"Ponos domovine" u Gimnaziji Sesvete

Foto: Pobjednici sa školskim zborom/ Sesvete danas, Borko Samec

U petak je u Gimnaziji Sesvete održana poluzavršnica natjecanja za srednjoškolce Ponos domovine'18.


U organizaciji udruge Ponos domovine u petak poslije podne održano je natjecanje u poznavanju Hrvatske povijesti i baštine, te naših vrednota. Uz test znanja, učenici se natječu i u pojedinim sportskim discilpinama, pa su tako pokahzivali košarkaške vještine u gađanju koša, skok u dalj s mjesta, bacanje medicinke, trčanje na 20 metara i igranje pikada. 


U poluzavršnici je sudjelovalo 10 ekipa, svaka s po tri člana, a svaku je ekipu vodio njihov mentor, profesor povijesti. Uvodno je sve sudionike pozdravio ravnatelj sesvetske gimnazije prof. Slavko Ivanković uz kojega je bio i legendarni zapovjednik ratne 144. sesvetske brigade Branko Podolar, a gimnazijski zbog otpjevao himnu. 


Škole sudionice su bile: Tehnička škola Ruđera Boškovića, III Gimnazija, VII Gimnazija i Gimnazija Sesvete.  Svaka ekipa imala je i svoje fantazijsko ime koje su im nadjenuli sami članovi. 


"Suočeni sa svakodnevnim posljedicama globalizacije i trendovima u društvu kojem je materijalno bogatstvo u prvom planu zaboravljamo na nacionalni ponos i državu. Stoga nije čudno kako mnogi nisu svjesni značaja i važnosti vlastite države, osobito za tako malen narod kao što je hrvatski. Zato je potrebno s ciljem očuvanja dugo o čekivane države razvijati nacionalne osjećaje i svijest što se ne dobiva rođenjem već odgojem i slobodno se, svojevoljno prihvaća. Razlog je to pokretanja našeg projekta i ulazak u populaciju mladih naraštaja kako bi spoznali te iskre no i s punim srcem njegovali domoljublje i povijesne tekovine svojih pradjedova. Jer bez ljubavi prema vlastitom narodu i domovini, bez poštivanja svojih velikana, tradicije, jezika, kulture i baštine te poznavanja vlastite povijesti nijedan narod nema budućnosti. Naravno uz to promoviramo i druge pozitivne društvene vrijednosti poput ekološke svijesti, tolerancije, ravnopravnosti, humanizma, vjerske i rasne snošljivosti", izjavila nam je prigodom otvorenja natjecanja predsjednica udruge Ponos domovine Patricija Delač.


..and the winner is....


Na poslijetku zbrojeni su bodovi točnih odgovora na testu, sportski bodovi i donijeta odluka o najbolima koji će sudjelovati u finalnom natjecanju koje će od 27. do 29. travnja biti održano u Zagrebu kada će sudionike finala primiti predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović. 


Prije samog proglašenja sat ratne sesvetske povijesti s osobitim naglaskom na događaje iz 1994. u vrijeme eksplozije vojnog skladišta Gliboki jarek i utjecajem tog događaja na tadašnju Srednju školu Sesvete, današnju Gimnaziju, imao je ravnatelj Slavko Ivanković, a uz mnoge druge svečanosti proglašenja nazočio je zamjenik predsjednika Gradske četvrti Sesvete Dražen Markota. 


Veliki uspjeh Sesvetskih gimnazijalaca ogledao se u tome što su obje ekipe koje će sudjelovati u velikoj državnoj završnici upravo iz sesvetske Gimnazije. Ekipa Oluja i ekipa Golubovi bili su najbolji i zasluženo će braniti boje Sesvete na ovom najvećem učeničkom domoljubnom natjecanju. Mentor obje ekipe je prof. Željko Svađumović inače i sam hrvatski branitelj, a članovi ekipe su: Oluja- Gabrijel Lukić, Mateo Bubalo i Marko Laštro, dok su ekipu Golubovi činili: Bruno Tatarević, David Hasnek i Jan Korbar.

Čestitamo i želimo im puno sreće u finalu!  


Vezane vijesti
Ažurirano: 10.3.2024. 16:09:52

Create Account