Ponovo jak potres na Banovini u subotu navečer uznemirio i Prigorce

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 9.1.2021. 23:04:57
Ponovo jak potres na Banovini  u subotu navečer uznemirio i Prigorce

Foto: Seizmološka služba

Jak potres 4,5 Richtera u subotu navečer u 22,29 uznemirio je i mnoge Prigorce.



Jedan od mnogobrojnih naknadnih potresa, ali prilično jak, magnitude 4,5 Richtera prema prvim podacima EMSC-a, pogodio je epicentralno područje Banovine.  


Hrvatska seizmološka služba je objavila: Večeras, 09. siječnja 2021. godine u 22 sati i 29 minuta, seizmografi Seizmološke službe zabilježili su jak potres s epicentrom 15 km južno-jugozapadno od Siska.  Magnituda potresa iznosila je 4.5 prema Richteru, a intenzitet u epicentru VI stupnjeva EMS ljestvice. Potres se osjetio na širem području.


Epicentar potresa nalazio se na području Petrinje i moguće je da je nanio novu štetu već teško oštećenim objektima. 


Potres se u epicentru mogao osjetiti snagom od VI stupnjeva Mercalijeve ljestvice, no nije bio takve snage da bi se na podruju Prigorja mogle očekivati ikakve štete, ali unio je novu nervozu među ovdašnje ljude koji se dobro još sjećaju proljetnog zagrebačkog potresa kada su mnogi tada pretrpjeli veću ili manju štetu na svojim objektima. Dodatna je uznemirenost zbog svega što proživljava narod Banovine i bliže okolice. 


Potres se osjetio u cijeloj središnjoj Hrvatskoj i jugoistočnoj Sloveniji, većem dijelu Slavonije, te dijelovima BiH uz hrvatsku granicu.


Prema najavama seizmologa, takvih i još jačih potresa do 5 ili čak nešto više Richtera, prema najavama seizmologa, trebalo bi do konačnog smirivanja biti još nekoliko, a onih slabijih još više stotina. 


Iako nitko ne može sa sigurnošću tvrditi, ali polagano smirivanje seizmičke aktivnosti na području Banovine trajat će još mjesecima, možda i godinu dana, ali dobro u svemu tome lošem je to što bi potresna dinamika trebala padati.


Vezane vijesti
Ažurirano: 8.3.2024. 22:25:32

Create Account