Požar u Glibokom jarku ugašen, vatrogasci ostaju dežurati

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 18.8.2017. 17:40:21
Požar u Glibokom jarku ugašen, vatrogasci ostaju dežurati

Foto: Požar šikare u Glibokom Jarku/Sesvete danas/Borko Samec

U rano poslijepodne  oko 13 u Glibokom jarku izbio je požar šume i niskog raslinja koji su pod kontrolu stavili vatrogasci te nema opasnosti za stambene objekte i stanovništvo, izvijestio je zagrebački Ured za upravljanje u hitnim situacijama, navodeći da se sporadično javljaju eksplozije streljiva koje je bilo razasuto po tom području nakon velike eksplozije vojnog skladišta Gliboki jarek 1994. godine. 


Bili smo na mjestu događaja. Oko 19 sati voditelj intervencije na požarištu Željko Blažinović kazao nam je da više nema otvorenog plamena, još se dimi iz panjeva, ali vatrogasci iz predostrožnosti ostaju i nadalje na požarištu dežurati. 


Opasnost na intervenciji vatrogascima su predstavljala zaostala ubojita sredstva iz velike eksplozije vojnog skladišta 1994. godine. Vatrogasci su za vrijeme intervencije nabrojali više od 20 što jačih, što slabijih detonacija.

 Iako se svojedobno tvrdilo da je teren očišćen od zaostalih eksplozivnih sredstava, očito da se takav zarašten teren nije baš upotpunosti mogao očistiti. Zato vatrogascima nije bilo dopušteno ulaziti u ionako nevažno grmlje i šikaru, nego su pazili i branili da vatra iz šikare ne zahvati okolnu šumu. 


Vatru su gasili profesionalci iz Dubrave JVP Zagreb, te te šest sesvetskih DVD-ova: Sesvete, Sesvetska Selnica, Vugrovec, Sesvetski Kraljevec, Šašinovec i Blaguša. Na požaritu je bio i glavni zapovjednik JVP Zagreb Siniša Jembrih.


Ukupno je opožareno oko 15 hektara šikare i niskog raslinja na prostoru bivšeg vojnog skladišta. Štete na opožarenom prostoru nema izuzev za gradski proračun koji će za ovu intervenciju društvima isplatiti određeni iznos za intervenciju.

Doznajemo da će večeras požarište obići i gradonačelnik Bandić.


Objava u 17,30


Ured za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba zaprimio je obavijest Centra veze Javne vatrogasne postrojbe Zagreb o požaru šume i niskog raslinja na području Glibokog jarka (Dubokog jarka), bivšeg vojnog skladišta u blizini Sesveta. Na intervenciju gašenja ovog požara izašlo je za sada 30 vatrogasaca sa 10 vozila.



Požar je pod kontrolu stavilo 11 profesionalnih vatrogasaca Javne vatrogasne postrojbe uz pomoć dobrovoljnih vatrogasaca. Opasnosti za stambene objekte i stanovništvo nema, poručuju iz Ureda.


Jedan vatrogasac je lakše ozlijeđen i zbrinut je na mjestu događaja. Kako se radi o lokaciji Gliboki jarek, u požaru se sporadično javljaju eksplozije streljiva koje je bilo razasuto po području nakon velike eksplozije vojnog skladišta u travnju 1994. godine. Zbog toga se opožarenoj površini pristupa sa osobitim oprezom.


Uz vatrogasne snage na terenu se nalaze i službenici Policijske uprave zagrebačke, Nastavvog zavoda za hitnu medicinu Zagreb i dežurni timovi Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba.





Vezane vijesti
Ažurirano: 11.8.2023. 15:50:39

Create Account