Prekrasna sesvetska, mnogima još neotkrivena priroda

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 22.4.2017. 16:59:22
Prekrasna sesvetska, mnogima još neotkrivena priroda

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

Ribolovno društvo Udica održalo je na svojim jezerima u Kraljevečkim Novakima ove subote klupsko sportsko natjecanje u ribolovu. A potom, naravno, veselica.


Da nas predsjednik društva Mladen Miklaužić nije pozvao na klupsko sportsko ribolovno natjecanje, ne bismo niti znali kakva prekrasna priroda postoji na samom vrhu tog naselja, a raritet je što upravo na tom vrhu, a ne negdje u nizini su dva prekrasna jezera koja su u koncesiju na 30 godina potpala sportskom ribolovnom društvu Udica koje gospodari tim područjem.

I sam Bog da su dečki osnovali udrugu i prije desetak godina krenuli u čišćenje od smeća zatrpanog područja negdašnjeg iskapališta gline za sesvetsku ciglanu. Sve su očistili, napravili puteve, preusmjerili dolazak i odlazak oborinskih voda, tako da u kišnom periodu imaju u bajerima protočnu vodu. Uz to napravili su i ribičku kućicu, koju su sada nanovo još i proširili dodavši i sanitarni čvor, tako da se doista lijepo mogu i prezentirati.

Sa četrdesetak članova društva spadaju među najmanja, međutim, društvo je mlado, desetak godina i dobro se razvija. S velikim žarom paze na svoja jezera i ekološki vrlo osviješteni, kakvi ribiči uglavnom jesu, čuvaju ta jedan od naših sesvetskih vodenih bisera.

Sama površina jezera daleko je manja od soblinečkih, ali iznimno lijepa i skladna s okolišem. U jezeru ima mnogo vrsta riba, koje na današnjem natjecanju baš nisu bile sklone surađivati, tako da je puno ribiča ostalo kratkih rukava, no oni najbolji ipak su nešto i ulovili.

Poredak u kategoriji seniora:

1. Jožef Barabaš

2. Anto Agatić

3. Vinko Cetina

Danas su se natjecala i dva kadeta, rezultati:

1. Antonio Jerbić

2. Vili Špigelski

Medalje i priznanja najboljima uručio je izaslanik gradonačelnika Bandića, Stjepan Škrapec iz gradskog Ureda za poljoprivredu i šumarstvo. Nazočne je pozdravio i predsjednik gradske četvrti Sesvete, koji nakon raspuštanja vijeća do izbora još samo tehnički obavlja tu dužnost.

Ukoliko još vi, poštovani čitatelji, niste do sad bili na jezerima Kraljevički Novaki, kao niti novinari ovoga portala, a koji su oduševljeni tamošnjom prirodom, naša preporuka je, svakako navratite, a posebno vikendima kada za lijepa vremena ima mnogo ribiča, ali i ljubitelja prirode i šetnje. U ribičkoj kućici moguća je i okrijepa, a prema viđenom cijelo to područje moguće je dodatno dotjerati za izletnike.

Naravno, ako to ribiči uopće žele, jer, čini se da njima ipak malo više paše divljina i mir, negoli šetači i zapitkivački poput vašeg novinara koji je neuko uznemiravao ribiče pitanjima – dečki jeste li kaj ulovili. Nakon njihovih pogleda ubrzali smo korak dalje.


Create Account