Prevarantice operiraju po Sesvetama, prave se gluhe

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 31.3.2021. 14:56:15
Prevarantice operiraju po Sesvetama, prave se gluhe

Foto: Hrvatski savez gluhih i nagluhih

Prevarantice po Sesvetama traže građane donacije za pomoć gluhim osobama, već su ih mnoge prevarili. 



Naša čitateljica (ime i prezime poznati redakciji), upozorila nas je na dvije prevarantice koje operiraju po Sesvetama i na vrlo perfidan način dolaze do novaca građana koji uvjereni da daju donaciju za humanitarnu aktivnost ustvari nasjedaju na kriminalni čin. O tome nam je čitateljica napisala slijedeće:



"Vidjela sam dvije djevojke neki dan na Trgu Dragutina Domjanića da traže nekakve potpise, no bila sam u žurbi pa sam ih zaobišla. Jedna me je ponovno zaustavila danas kod željezničkog kolodvora. Navodno skupljaju potpise za gradnju centra za gluhe osobe, ali traže i donacije. Kako i inače dajem donacije različitim organizacijama, potpisala sam i djevojci dala novac. No, cijelo sam vrijeme imala loš osjećaj i bila mi je cijela priča sumnjiva. Odlučila sam potražiti informacije na internetu i imala sam što i vidjeti. 


Ova organizacija prevaranata već godinama operira diljem cijele Hrvatske i o tome su izvještavali već različiti portali (što ja, nažalost, nisam dosada vidjela). Na fotografijama se vidi i obrazac za potpise, koji sam i sama potpisala, pa znam da se radi o istim ljudima. Danas sam pokušala dobiti i kontakt policajce da prijavim slučaj, no nisam ih uspjela dobiti. Ako ih još koji put sretnem, zvat ću policiju, a to bih savjetovala i ostalim Sesvećanima", kaže nam čitateljica.


Pokušali smo doznati u postaji sesvetske policije da li je netko od građana prijavio takve nelegalne radnje u Sesvetama, no, na žalost odgovorili su nam da nisu nadležni davati takve informacije. 


A evo što na to kaže Hrvatski savez gluhih  nagluhih osoba:


"Po gradskim trgovima, ulicama i trgovačkim centrima diljem Republike Hrvatske susreću se osobe koje se lažno predstavljaju kao gluhe osobe. Te osobe nude građanima potpisnu listu i traže ih donacije.


Želimo istaknuti da to NISU gluhe osobe, LAŽNO se predstavljaju te iskorištavaju osjetljivost građana na osobe s invaliditetom. Ne prikupljaju donacije za gluhe osobe te na taj način stvaraju pogrešnu sliku o gluhima i narušavaju ugled stogodišnje organizacije osoba s invaliditetom kao što je Hrvatski savez gluhih i nagluhih.


Uzastopno zaprimamo zabrinute pozive građana koji su zbunjeni zbog našeg navodnog prikupljanja donacija. Ovim putem želimo naglasiti kako Hrvatski savez gluhih i nagluhih NE PRIKUPLJA donacije na spomenuti način.


Mole se građani da ne nasjedaju na ovu prevaru, ne potpisuju, ne daju svoji OIB i ne daju novac spomenutim osobama", objavili su na svom webu, dodavši kako gluhe i nagluhe osobe sigurno okolo ne prose.


Vezane vijesti
Ažurirano: 29.9.2022. 10:50:35

Create Account