Prigodnom svečanošću obilježena 27. obljetnica osnutka 144. sesvetske brigade

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 7.10.2018. 17:34:17
Prigodnom svečanošću obilježena 27. obljetnica osnutka 144. sesvetske brigade

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

U nazočnosti mnogih uzvanika danas je kod spomenika poginulim sesvetskim braniteljima u Bistričkoj ulici obilježena 27. obljetnica osnutka brigade.


Himnu su otpjevali, te pripremili i vodili doista prigodni program učenici OŠ Brestje koji su sami napisali pjesme, otpjevali i pročitali literarne radove na temu Domovinskog rata.   Vijence su položili i zapalili svijeće ovim redosljedom: 


U ime udruge veterana 144. brigade predsjednik Ante Plazonić sa suradnicima,  predsjednik Skupštine Grada Zagreba Andrija Mikulić, predsjednik Vijeća g.č. Sesvete Stjepan Kezerić sa suradnicima, izaslanik gradonačelnika Grada Zagreba Darko Katuša, predsjednik HVIDR-e Grada Zagreba Ante Tandara sa suradicima, predstavnici HVIDR-e Sesvete Marko Cvitković i Goran Horvat, predsjednica udruga Hrvatska žena Sesvete, Mira Halapa sa suradnicama, predsjednica Inicijative za Sesvete Zlata Trošelj sa suradnicima, te predstavnici UHDDR-a Sesvete. 


Nazočni na svečanosti bili su također  savjetnik predsjednice Republike Hrvatske Ante Deur, predstavnici Ministarstva branitelja, te mnogi drugi uzvanici. 


Dirljiv kratki govor na početku je održao legendarni ratni zapovjednik 144. birgade Branko Podolar koji je posebno istaknuo kako su Hrvatsku branili, ali i sesvetsku brigadu činili i jaki i slabi i seljaci i građani i crni i bijeli i lijevi i desni i mirni i živahni i mladi i oni malo stariji. Nije tada bilo podjela i svi su imali samo jedan zajednički cilj koji je u konačnici i dosanjan. Podolar čini se namjerno nije prema onome što bi se moglo očekivati dovršio misao, ali vjerujemo da će svima biti jasno što je želio reći.  


Predsjednik gradske skupštine Andrija Mikulić izrazio je duboko poštovanje prema svim braniteljima i njihovim obiteljima. „Da nije bilo branitelja, mi danas ne bismo imali samostalnu Hrvatsku, stoga svi oni koji su položili svoje živote na oltar Domovine trebaju zlatnim slovima biti upisani u našu slavnu povijest” rekao je Mikulić čestitavši obljetnicu osnutka brigade, i sutrašnji praznik Dan neovisnosti Republike Hrvatske. 


Naposljetku sesvetski župnik vlč. Mario Migles održao je prigodnu molitvu i blagoslovio spomen mjesto i nazočne. Nazočni su potom nastavili druženje na prostoru nogometnog stadiona sv. Josipa Radnika. 


Vezane vijesti
Ažurirano: 10.12.2023. 12:01:00

Create Account